Величествени орли пазят вече християнството, водата и вярата на българите от гърменското село Дъбница и целият Гоцеделчевски регион

Два  величествени  орела бяха монтирани на  красивата шарена чешма в местността  „Свети Архангел Михаил“  над гърменското село Дъбница , където доброволци от селото строят  нов християнски  храм.

Двете могъщи птици както и чешмата  са по дизайн, и са  изработени от невероятния и самоук местен творец Андон Костов . Така двата орела  вече пазят както християнството и вярата на  местните хора така и величествената  и чиста природа в местността „Архангел Михаил“ край село Дъбница .

А , орлите  са  символ на хан Аспарух, на Бога слънце, на силата и мощта, които идват от духовното знание.

Орелът е считан за символ и атрибут на върховните вселенски сили. Той изпращал на земята бури и мълнии, гръмотевици и хали. Във символиката на Фън Шуи орелът е най-добрият талисман от сектора на славата, подходящ и действащ на амбициозни хора, които поставят пред себе си големи задачи и искат да постигнат много в живота си.

Орелът е символ на остро зрение и зрение духовно. Също така е символ на духовната сила и на възможността да се издигнеш над границите.

Орелът, още  е считан за символ на Възкресението. Съществува легенда, че орлите, които обиколят Слънцето и после се изкъпят в езеро, придобиват безсмъртие. Освен това, високо летящите орли символизират Възнесението. Орелът е едно от четирите апокалиптични животни, атрибут на апостол Йоан. Той е вестител на победата над враговете, на интелекта над физическото начало и въобще на всички добродетели у човека.

В гръцката митология орелът е символ на Бог Зевс, в прабългарската – на върховния бог Тангра, а в египетската на бог Хор.

Когато всички се обединят в една кауза се случват и чудесата, а те предстят , спделя  Андон Костов който е един от многото  организатори и строители на новият храм над село Дъбница . Неотдавна на терена  кацна голяма и красива беседка , за отдих и релакс на хората които ще посещават  храма , прокарани бяха с доброволен труд и общи усилия до върха ток,  вода както и интернет .

Усилената работа на доброволците от гърменското село Дъбница не спира , през почивните дни на  строежа на параклиса винаги има  хора – доброволци .

С всеки изминал ден строителството се разширява както и  доброволците стават все повече  ,а хората не спират да даряват  средства по банковата сметка за бързото строителство на новият  параклис.

„Хората  не спират  да  ни помагат с големи и малки суми, кой с колкото може. Имаме постъпления в сметката които варират от 1000 до 50  та дори  и до 20 лева но дадени с любов и вяра, коментират  строителите на новият параклис. Те сподеят, че освен с пари, помощ за храма се оказва и със строителни материали ,  икони и  много доброволен труд.

Камбаната за параклиса вече е готова  в едно със свещници и други църковни атрибути за вътрешното обзавеждане на християнската светиня.

От темовете, с които се движи строителството се вижда , че село Дъбница и целият гоцеделчевски регион скоро ще имат своята нова християнска светиня.

Приомняме , че първата копка на новостроящият параклис в красивата горска местност над гърменското село Дъбница, направи  само преди  няколко  месеца    Негово Високо Преосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, който благослови идеята, труда и вярата на групата мъже доброволци от Дъбница.

Новият параклис свети  „Архангел Михаил“ ще бъде готов до есента, когато хората от Дъбница и региона ще отпразнуват първият му храмов празник.

Не можем в поредният ни репортаж за благородното дело  да не споменем отново героите и главните действащи лица, които ще останат в историята на село Дъбница , а те са: Андон Костов, Симеон Чеков, Ангел Шоколарев, Ангел Шикеров, Влади Малаков, Сашко Черганов, Иван Шикеров, Ангел Дапев, Запрю Малаков, Петко Хаджидиманов, Димитър Сириджанов, Динко Харисков и още много млади и не чак толкова млади хора от Дъбница, които са се заели на чисто доброволни начала да изградят още една християнска светиня в региона.

Строителството се осъществява на площ от около два и половина декара. Имота е вакъвски – църковна собственост и на него освен красивия параклис с вътрешна разгъната площ от около 40 кв. м. доброволците ще оформят и приказен кът за отдих за миряни и туристи .

Доброволците – строители са убедени , че  до  есента красивата местност над село Дъбница, която също носи името на светията Архангел Михаил ще се превърне в невероятен оазис на вярата съчетан с красивата природа. Параклиса ще бъде осветен на храмовият му празник  от Негово Високо Преосвещенство Неврокопския митрополит Серафим в съслужение  със  свещеници от Неврокоската Света Митроолия .

Архангел Михаил е защитник на всички православни християни от видимите и невидимите врагове и зли духове.

Свети Архангел Михаил е крепка помощ за православните християни. Към него се обръщат с молитви за изцеление, на него също се молят при влизане в нов дом и при освещаване на дома, също и при природни и стихийни бедствия. В Православието той също се счита за покровител на военните, строителите и строителството.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене