При организацията на новата учебна година ще има два вида мерки – задължителни и избираеми.

В първия учебен ден: За учителите шлемове, за учениците – маски

„Първият учебeн ден ще бъде присъствен, всички училища ще отворят. Тържества в двора ще има за всички от първи, пети и осми клас, а за останалите те могат да се проведат в клас. Ще бъде трудна година. Абсолютно безопасна среда няма, но прилагайки комплект от мерки, ще направим училищата максимално безопасни“, това каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред Би Ти Ви.

„При организацията на новата учебна година ще има два вида мерки – задължителни и избираеми. Задължителните са свързани със следенето и спазването на основните противоепидемични мерки – носенето на маски, спазването на дистанция, редовното миене на ръцете, осигуряването на топла вода и сапун и т.н. Избираемите ще са свързани с това всяко училище да осигури начин на работа, така че да няма взаимодействие между класовете, така че при заразено дете, контактите му да са били максимално малко“, допълни министърът.

„Тази стратегия се реализира по различен начин във всяко училище. Има критични зони като тоалетните, столовите, коридорите и там трябва да се направи разграничение”, обясни Вълчев.

„Носенето на маски ще бъде задължително за всички – учители и ученици. Те ще могат да се свaлят в клас. Учителите от началния етап, които работят с един клас, също ще могат да ги свалят. Тези, които работят с различни класове обаче, ще трябва да ги носят. За тях обаче вероятно ще се осигурят шлемове, защото са по-удобни, обясни образователният министър. Всеки ден ще започва с беседа за правилата, която ще служи и като контрол дали има заразено дете. Ако някой от учениците се оплаче от симптоми, ще бъде сигнализирано медицинското лице и родителят. Мерене на температурата на входа обаче, няма да има.

Няма възможност да се разграничават чиновете в една стая, затова избрахме да заложим върху дистанция между самите класове, а не вътре в тях. От училищата, които досега работеха на една смяна, няма много да минат на две, заради мерките, като основната причина за това е липсата на кадри.

„Ще търсим варианти за включване на повече учители в системата на образованието, включително и студенти”, каза министър Вълчев.

При заразено дете или учител, ще се минава на карантинен режим. Няма да има задължително тестване, освен на учителите.

Министърът на здравеопазването каза, че предстои да се вземе решение дали ще се тестват и учениците, но всички тестове ще бъдат за сметка на държавата, обясни още той.

За децата, на които по медицински причини ще бъде препоръчано да не влизат в клас, а да учат дистанционно, ще се запази дневната форма на обучение.

Ученикът ще е в час, като гледа чрез виртуална класна стая, но учителят не може да преподава ефективно на такъв ученик и в този случай той ще участва пасивно. Ще има възможност обаче за допълнителни индивидуални консултации с учителя, за които държавата е предвидила да заплаща минимум по 15 лв. на час, обясни министър Вълчев.

Най-добрите образователните системи са там, където заплатите на учителите са над средните за страната, затова увеличението на заплатите ще се отрази върху интереса към специалността. Мотивираният учител остава най-добрият учител. Наблюдаваме повишен интерес към педагогическите специалности.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене