Жителите на дупнишкото с. Бистрица масово с повръщане и разстройство, подозират замърсена вода

Психоза плъзна сред жителите на с. Бистрица, община Дупница. Масово хора от селото страдат от повръщане и разстройство през последните дни. Според тях причината е замърсяването на питейната вода.

Продавачка в един от магазините в селото заяви: “От една седмица масово се купуват минерална вода, солети и обикновени бисквити. И моите деца са с разстройство и повръщане. Вкъщи пием само минерална вода. От чешмата не пием, докато някой не ни извести, че водата е годна за пиене”.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с личния лекар в селото д-р Йордан Богомилов. Ето какво заяви той: “Има увеличение на случаите с повръщане и разстройство, но не мога да кажа дали е от замърсяване на питейната вода, или е летен вирус”.

В селото се коментира, че има вероятност питейната вода да е замърсена от извършващата се подмяна на водопровода, което според специалисти е невъзможно.

От РЗИ – Кюстендил заявиха, че се прави мониторинг на питейната вода по график. В с. Бистрица е взимана питейна вода за изследване през май. Следващото изследване на водата ще се извърши през септември, но при такава ситуация се взема вода, преди да изтече срокът за проверка. „В понеделник ще изпратим хора, които да вземат проби”, заявиха от РЗИ – Кюстендил.

ВиК – Дупница също е задължена да извършва мониторинг на питейната вода. В понеделник е взета проба от водното дружество, но все още резултатът не е готов.

ПЕТЯ ПОПОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене