Макар и във време на пандемия , стотици миряни се поклониха пред Божията майка в църквата „Успение Богородично „в хаджидимовското село Илинден наборняци се събраха и на своите ежегодни срещи

И тази година въпреки  пандемията и опасността от зараза  с Ковид 19  стотици жители и гости на хаджидимовското село  Илинден се събраха  да почетат  храмовия празник на местната църква  и да се помолят  на Божията майка за здраве ,благоденствие и  късмет  .

Традиционно в селото се проведоха и наборни срещи както и на площада се извиха дълги хора организирани от местен Инициативен  комитет .

“Определено тази година хората бяха по- малко заради  забраните за масовите мероприятия заради но във почти всяка къща имаше гости , събраха се роднини  и дойдоха да се черкуват  и да си вземат от вкусния курбан. Дойдоха  и доста хора от почти цялата страна“ , коментираха местни жители .

Цяла нощ крак не подви и изкусният готвач Тома Мечев   който  тази година приготви вкусното ястие за здраве без традиционният за село Илинден  булгур. Тома Мечев посвети нощта си за приготвяне на курбана  в църквата „Успение Богороднично „ в Илинден ,а денят си посвети на приготвяне на друг курбан който той традиционно раздаде в социалните домове в Гоце Делчев . Телето  което бе сготвено за курбана в три казана от Тома Мечев бе  поредното дарение на местния животновъд ,Димитър Попов  който от години на Голяма  Богородица осигурява  теле за курбана в местната църква . Щедри дарители  осигуриха  както хляба така и безалкохолните напитки които се раздаваха на миряните заедно с курбана .

Под ръководството на организатора на  празника в църквата ,Илия Сургов който е  и част от църковното настоятелство в храма в село Илинден бе проведен и  традиционният търг . „ Всичко мина като под конец благодарение на перфектната организация създадена от  настоятелството  на храма и  инициативни местни  хора които много помогнаха  във всичко , празникът ни  и тази година да премине спокойно и благодатно  „ сподели пред репортер на Топ Преса  г-н Сургов .Той сподели че именно тук е момента да благодари от сърце на всички  които се включиха в организацията  на готвача  Тома Мечев, на животновъда Димитър Попов  и на всички дарители които  спомогнаха и тази година празникът да доволен , благодатен и богат  със всичко .

Илия Сургов  както повечето жители на китното селце Илинден  също отвори вратите на къщата си  и посрещна в нея   гости от  родата и приятелският му  кръг по случай големият християнски празник .

На търга , бяха продадени след наддаванията десетки красиви и ръчно омесени  погачи , баници, сладкиши и местни продукти от  полето на село Илинден произведени от местните хора  и дарени  на църквата за здраве.

С цел прозрачна и  точна отчетност  за събраните за храма средства от търга се водеше списък за всяка продажба  и за всяка стотинка която настоятелството отново ще вложи за ремонти и посрещане на нуждите на храма.

В близките дни  настоятелството и организатора Илия Сургов ще представят и отчет за събраните средства .

Стотици миряни дойдоха в храма \“Успение Богородично\“ в село Илинден. На днешния ден църквата отбелязва не само своя празник, но и 180-годишен юбилей.

Като чудо – така звучи историята на почти двувековната църква в пограничното село Илинден. Точно преди 183 години, когато започва нейното построяване, хора от селото намират в полето икона на Божията майка. Вземат я и я занасят в храма, когато бъде завършен, да поставят първо нея.

 

Затова й храмът носи името на Света Богородица. Всяка година на 15 август църквата в село Илинден чества храмовия си празник. Тогава и населението на иначе малкото селце се увеличава почти десеторно.

 

Тук днес бяха и Ваня и Емил Христови, които са от София. Пътувайки за почивка в Гърция те се отбиват само, за да разгледат. Пошегували се, че ще си купят къща и ще се преместят да живеят тук. Шегата обаче, се превръща в реалност и вече 4 години са постоянни жители на селото.

 

Двойният празник събра в двора на църквата стотици миряни, дошли да се помолят за здраве и благоденствие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене