Тома Биков: Няколко уточнения за предложението на премиера за свикване на Велико народно събрание

Няколко уточнения за предложението на премиера за свикване на Велико народно събрание:
1. То беше адресирано към протестиращите млади хора. Защо на премиера отговарят Румен Радев, Мая Манолова, Христо Иванов, Слави Трифонов и Арман Бабикян? Видимо не те са протестиращите млади. Аз съм по-млад от тях, но не съм протестиращ. Затова уточнявам, а не отговарям.
2. Настоящият парламент ще обсъди проект за конституционни реформа, защото такава е конституционната процедура. Той няма да приема конституционни промени. Това ще направи Великото народно събрание и то с 2/3 мнозинство. За да ме разбере и Румен Радев ще кажа, че Великото народно събрание ще бъде току що избрано от българския народ и ще носи цялата легитимност на този избор.
3. Предложението на Борисов цели да превърне дефекта в ефект. Ако изборите са за обикновено народно събрание политическата криза и разделението в обществото ще се задълбочи. За сметка на това Великото народно събрание изисква приемане на конституционни промени с 2/3 мнозинство. Това означава широко съгласие и диалог между основните политически сили. В този смисъл, Борисов се опитва да замени конфликта с диалог. Лично аз не виждам нищо лошо в това.
4. Предложението на Борисов е възможност най-вече за Демократична България да осъществи своите дългогодишни конституционни намерения. Вместо да се възползва от тази възможност тази формация предпочита да работи за служебен кабинет на Румен Радев.
5. Ако идеята за свикване на Велико народно събрание не се осъществи, но въпреки това в следващия парламент бъдат внесени предложения за конституционни промени, те почти сигурно няма да минат без подкрепата на ГЕРБ.
6. Твърдя, че следващият парламент няма да свика избори за Велико народно събрание, защото възможността изобщо да не излъчи правителство е твърде голяма. Какво ще направи по-следващият парламент може би знаят господата Иванов, Трифонов и Радев. Лично аз не знам, но съм сигурен, че малките партии ще са последните, които ще желаят да участват три пъти на предсрочни избори.
7. И накрая – днес се разбра, че Румен Радев няма да внесе предложения за конституционни промени в този парламент, но е и против свикване на Велико народно събрание. Припомням, че през 2021 година изтича неговият мандат, а до момента изобщо не сме наясно каква е посоката на евентуалните му конституционни инициативи. Предполагам, че догодина Стратегическият му съвет ще направи още един сайт и с това ще се изчерпи политическото действие на президента.
8. ГЕРБ ще задвижи процедурата за промени в конституцията, но от всички останали ще зависи дали тя ще приключи с успех. В този дебат ще се види кой е готов да поеме тежката отговорност за дълбока реформа в правосъдието и кой е готов единствено да говори по темата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене