Без категория

Финал на Третата международна балон – фиеста в Разлог

БАЛОН ФИЕСТА РАЗЛОГ

Приключи третото издание на международната балон-фиеста „Римска баня”, в село Баня, община Разлог.  12 екипажи на топловъздушни балони от България, Украйна, Русия, Молдова, Латвия, Полша и Румъния и 3 български – на мотопарапланери, радваха с уменията си в продължение на 3 дни с демонстрационни полети и привързани издигания туристите и гостите на Разлог и Банско.

Съвременната история на балоните и новите традиции в този нов за страната ни спорт, приобщи стотици почитатели и любители на въздушните спортове и създаде условия за размисли и обсъждания на областно ниво как регионът да се отвори и да се създадат условия за развитие на летенето с балони и делта- и мотопарапланери като спорт и атракция и в България. Повече от 2000 човека наблюдаваха тази година полетите на терен.

Да летят с балони някога е било привилегия само на благородниците. Когато превърнали летенето с балони в достъпно придвижване по въздух само за избрана част от благородниците на Франция, братята Йосиф и Жак Монголфие едва ли са допускали, че един ден тяхното революционно откритие ще се превърне в един от най-красивите въздушни спортове. Да летиш с балон наистина е неописуемо преживяване, а всички посветени в тайната на летенето са познали мига безвремие, от който имаме нужда всички – бягство над облаците и пълно сливане с природата.

Днес историята се е превърнала в забавно посвещение за всички смели пасажери, дръзнали да полетят като птици. След успешното приземяване те биват посвещавани в благородническа титла от пилота на екипажа, с което техния полет се превръща в събитие, както е било някога.

Най-важното при полета с балон е да има добра площадка за излитане и опитен пилот. Важни са още теренът, въздушните течения и вятърът, чиято скорост не трябва да надвишава 5 метра в секунда и опитността на екипажа. Подготовката от сглобяването на кошницата за пътниците, газовите бутилки и изпълването на балона с въздух отнема от 10 до 15 минути. За безопасността на полета е нужна и наземна връзка, която координира посоката и насочва пилота каква височина да поддържа, за да не попадне във въздушни течения или на пътя на друго летателно средство.

Днес полетът с балон е едно от най-атрактивните екстремни приключения, на което се отдават все повече хора по света, а разходката във въздуха вдига адреналина и зарежда с положителни емоции невъобразимо бързо и е много тонизиращо за психиката на човека преживяване.

„Ако можеш да се влюбиш в полета и небето, ти знаеш къде трябва да дойдеш. Там ще откриеш хора, които са живи, приключения, които са истински, и ще се научиш да виждаш смисъла зад всичко това.“ Изреченото от великия френски писател и авиатор Антоан дьо Сент-Екзюпери  като че ли най-добре прилягат на българската приказка за балоните – балон-фиеста „Римска баня”, сътворена за трета поредна година.

Голяма част от пасажерите посветени в летенето тази година сравниха преживяванията си с тези на героите на  френския писател Жул Верн, написал 80 години след първия успешен полет с балон, най-удивителните истории на въздушни пътешествия в Африка в романа си „Пет седмици с балон”, който му носи и изключителен успех.

Част от събитието бяха и два фотоконкурса – „Полет на мечтите – 1” за гостите и туристите на село Баня, Разлог и Банско и „Полет на мечтите – 2” – за участниците в събитието. Снимките на участниците и видео в няколко късометражни филми, ще бъдат публикувани до месец на сайта на международната балон-фиеста „Римска баня”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене