Кюстендил отбеляза 117 години от Илинденско-Преображенското въстание

Навършването на 117 години от избухване на Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха днес в областния център Кюстендил. Освен годишнина от въстанието, на тази дата град Кюстендил отбелязва и своя официален празник.

Тържественото честване бе уважено от представители на ПП ГЕРБ – Кюстендил, областния координатор на партията Виктор Янев, председателя на местния парламент и общински координатор на ГЕРБ Михаела Крумова, съветници, духовни лица и граждани.

Отбелязването на 117-тата годишнина започна с изпълнение на Общинския духов оркестър и с кратно слово, посветено на тази паметна дата от българската история. „Илинденско-Преображенското въстание е второто най-голямо въстание след Априлското и е резултат от 10-годишна подготовка на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Въстанието не постига начертаните цели и така жадуваната свобода, но показва на света любовта на българина към нея и всеотдайността му в името на този велик идеал. Днес, Илинден отново ни напомня какво е да си безусловно предан на Родината, каква сила има в обединението в името на Отечеството и колко дълбок всъщност е смисълът на понятието „Свобода“, гласеше част от словото.

В края на церемонията присъстващите запазиха минута мълчание и сведоха глави пред паметта и безсмъртното дело на героите.

Венец пред паметника на Тодор Александров положиха съветниците от ГЕРБ – Спиридон Лещански, Реонита Йорданова и Мая Станойкова-Илиева, както и Иво Саев – член на Общинското ръководство. Венци и цветя поднесоха още представители на Областна и Общинска администрация, Общински съвет – Кюстендил, духовни лица, общественици и граждани.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене