Председателят на ОбС Андон Тодоров: Кметът на Благоевград е столът на кмета. Ние не знаем кой е кметът!

Общински съвет създава работна група от над 25 съветници, която да набележи приоритетите и да начертае план за развитието на Благоевград. Това съобщи председателят на ОбС Благоевград на пресконференция днес и обясни,че това ще се случи ако кметът не вземе мерки и не започне да върши социални неща, които са важни за Благоевград.

Общинският съвет има готовност за създаването на консолидирани групи, които да разискват важни за града предложения като приюта за безстопанствени кучета и създаването на екоинспекция.

Андон Тодоров обясни,че всички заедно могат да седнат на една маса и да обсъдят важните решения като да се измени бюджета още тази година и да се пренасочат средства от едно перо в друго.

Знаем от къде да вземем средства и да ги пренасочим.Винаги кметовете се крият зад гърба на общинския съветник.Щом кметът не се справя ние можем за изземем тази функция“,изтъкна председателя на ОбС. Той добави,че по следващия бюджет ще се работи по приоритети,а не на принципа:“ Аз съм кметът и реших!“

Според Тодоров това е „истината и тя боли“, но не е нормално да се хулят общинските съветници.
„ Общинският съвет и колегите няма да сме изкупителна жертва.Няма да се крие никой зад нас!“, категоричен е Андон Тодоров. Той обясни, че съществува прецедент в Благоевград и в Общинския щаб за бора с коронавируса няма включен представител на Общинския съвет.

Попитан от журналист в дневния ред на предстоящата сесия дали има заложена точка за смяна на председателя на ОбС Тодоров обясни,че няма тъй като предложението не е прието от Комисията по жалби и контрол, а условията са предложението да бъде минало през комисия и да има фактическо и правно основание. В крайна сметка няма законов елемент в това предложение един общински съветник иска да наруши закона и незаконно да смени председателя.

Ако иска да я входира отново аз ще я подложа на гласуване. За тази точка имаше специална сесия и тя показа,че мнозинството не е съгласно с това предложение“, коментира Андон Тодоров. Той гръмко обяви,че основният човек, който е свързан с тези провокации е Румен Томов. Този господин привиквал общнски съветници и ги карал да гласуват за премахването на председателя на ОбС по незаконен начин.

Той няма опита,няма знанията.Той е научен отнякъде и аз зная от кой“, изтъкна Тодоров. По думите му Румен Томов по този начин иска да отвлече вниманието от себе си и от многобройните проблеми в града,което е неприемливо.

Аз не знам кой е кметът?Няма окончателно решение от съда.Хората ме питат: Кой е кметът!?“, попита реторично Тодоров и обясни,че проблемите са навсякъде в града и даде пример,че зелените площи са неокосени и всичко е изсъхнало в града.

„Жители на общината ме срещат и питат какво става с този град, той пропада! Един човек ми каза,че има кмет и това е столът на кмета.Томов не може да предприеме стратегия да работи.С една дума кметът на Благоевград е столът на кмета.Ние не знаем кои е кметът!“,коментира Тодоров и допълни,че не може да се стои и да се чака решението на съд за правомощията на кмета.

До сега е имало само обещания, но те не са изпълнени. За зоопарка в града са заложени в бюджета 170 000 лв., но все още няма процедура за СМР-та. Томов не говори за проекти инвестиции, една година нищо не е направено. Сега при проблема с лъвчетата казал,че фирма щяла да разшири клетката.До там ли стигнахме?, попита председателя на ОбС. Той коментира и проблемите с джаз фестивала в Благоевград, изява която не можа да привлече интереса на хората от града.

Антон Тодоров е предупредил,че фестивалът, за който са похарчени 70 000 лв. трябва да се отмени и парите да се пренасочат за друго място.

„Аз съм „за“ културата в града, но не е това начинът и то по време на пандемия“,изтъкна Тодоров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене