Терзийски за полицейските действия на Росенец: Нямаше грешки, имаше агресия при една от страните

Проверките установили привишаване на правомощията спрямо 7 души на протестите

Проверката в СДВР е показала, че четирима служители ,единият от които високопоставен, са уличени в превишаване на полицейските им правомощия. Единият-на висок пост, ще бъде наказан, а останалите даден и на прокурор. Това заяви новият вътрешен министър Христо Терзийски пред bTV.

МВР-шефът заяви още, че са установени общо 7 потърпевши от „полицейско“ насилие. Единият от тях е студента от Хага Евгени Марчев, който е отказал да отиде в СДВР и да даде показания.

На въпрос как премиера Бойко Борисов му е предложил да стане вътрешен министър, Терзийски не отговори, но се колебаел. „Естествено, че имаше претегляне на плюсове и минуси. Но в края на краищата начина на поставяне на въпроса, предопределя и отговора“, заяви той. По думите му поддържал контакт с вече бившия министър Младен Маринов. „Ние поддържаме ежедневен контакт, той ми е дал приоритети, като най-важни са полицаите“, обясни Терзийски.

Запитан за протестите в Росенец, МВР-шефът обясни, че според него е нямало грешки на полицаите, а дори да е имало, те са били минимални. Разказа още, че симпатизантите на ДПС са заели местата си още през нощта, но не знаел коя от двете страни – Движението или „Да, България“ първи е заявил участие в протеста на Росенец. „За нас целта беше никой да не пострада, защото там имаше малки деца. Политическите оценки могат да бъдат различни. По отношение на действията на полицейските служители не намирам сериозни грешки. Имаше писано в медиите, че всичко било мирно. Мога да кажа, че в началото имаше доста насъбрана енергия и агресия от едната страна“, заяви той и беше категоричен, че не било толкова мирно всичко. На въпрос дали ще остави на поста директора на ОДМВР – Бургас Радослав Сотиров, той заяви, че не бил стигнал до този въпрос.

Водещата на „Лице в лице“ Цветанка Ризова сигнализира Терзийски да провери защо патрулка седяла години наред пред заведение „Осемте джуджета“. Той се ангажира да я извърши.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене