Депутатът от ГЕРБ Георги Динев: Правителството одобри нови социално – икономичеки мерки в общ размер на 1.163 млрд.лв. за социални мерки и 731 млн. лв. за икономически мерки, които ще бъдат отпуснати от националния бюджет

Социални мерки

👉 За еднократна добавка към пенсиите за три месеца подред по 50 лв. за всеки един пенсионер, което е 318 млн.

👉Увеличават се стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети, както домове за възрастни хора, хора с увреждания, дневни центрове за деца и т.н. в размер на 24.6 млн. лв

👉Увеличават се средства за субсидии на лечебните заведения – за пациенти с инфекциозни болести, туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, с психични заболявания и за лечебни заведения в отдалечени и трудно достъпни райони – 17 млн. и 300 000 лв.

👉Увеличаване на стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ – в размер на 126 млн. и 300 000 лв.

👉Допълнителни средства по бюджета на МТСП – 122 милиона лева за допълнителни средства за личните асистенти.

👉Увеличаване на минималния размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври от 9 на 12 лева.

👉Увеличаване срока на изплащане на обезщетенията за безработица с допълнителни три месеца.

👉Осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия – 67 милиона лева до края на годината.

Икономически мерки :

📌Допълнителни средства по бюджета на Министерството на туризма за предоставяне на помощ за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм на стойност 210 лв. за лицата, които пряко са осъществявали или осъществяват дейности, свързани с лечението, предотвратяване на разпространението и/или преодоляване на последиците от COVID – 19 в размер на 8,0 млн. лв. за повече от 38 хил. лица.

📌Допълнителни средства по бюджета на Министерството на туризма за предоставяне от министерството на туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в Република България, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места в размер на 55,0 млн. лв. за над 400 хил. туриста.

📌Допълнителни средства по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране на пътна инфраструктура в размер на 355,0 млн. лв.

📌Допълнителни средства по бюджета на Държавна агенция „Разузнаване“ по повод създаването на междуведомствено контратерористично звено, съгласно чл. 8а, ал. 1 от Закона за противодействие на тероризма в размер на 0,9 млн. лв.

📌Допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за съдебно-медицински експертизи в размер на 3,0 млн. лв.

📌1.8 милиарда лева налични дава Министерството на икономиката за помощ на бизнеса.

📌9.5 милиона лева се предоставят на МИ за насърчаване на чуждестранните инвеститори у нас.

📌Допълнителни средства се отпускат към почти всяко министерство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене