Благоевград обърна гръб на джаза

Първият музикален фестивал, организиран от настоящото общинско ръководство на Благоевград и екипа на кмета инж. Румен Томов, вече е в историята. В рамките на два дни на площад „Македония” се проведе „Blagoevgrad JAZZ FEST 2020”. Фестивалът мина и ако съдим от страницата на Община Благоевград в една от социалните мрежи, той е протекъл при небивал интерес. Да, ама не. Колкото и работещите в направление „Култура“ да приканваха хората на площада и да качваха снимки с привидно щастливите си от случващото се физиономии, истината е една – джаз фестът в Благоевград, на който кмет и заместници възлагаха надежди да покажат колко много могат в това отношение, претърпя очакван крах.

Няколко са въпросите, чиито отговори тепърва ще стават ясни, но това, което коментират благоевградчани е, че музикалното събитие се е провалило с гръм и трясък, особено като се има предвид, че до преди година Благоевград бе определян като музикална столица на Югозападна България.

В първия ден, когато и времето беше по-лошо, на площада, при безплатен вход, се бяха събрали не повече от 100 човека, голяма част от които седяха в близките заведения, което е нещо нормално в почивните дни. За организаторите остана надеждата, че през втория ден, при по-добро време, ще има и повече хора, но уви… И тогава броят на зрителите бе аналогичен.

Сумата, разходвана за музикалното събитие и то в период, в който се твърди, че общината е в тежко финансово състояние, е около 70 000 лв. с ДДС. Самата организация на фестивала бе поверена на Алекси Калев – управител на BLM (Бългериан лайф мюзик). А на сцената в двата фестивални дни се качиха Dirty Purchase, Христина Палева, Надя Тончева, Милица Гладнишка, Влатко Стефановски, Петър Салчев, Октет Пловдив, Mike Sax & X-Key и Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев. Наистина прекрасни изпълнители, които обаче сами по себе си не могат да доведат хората на площада.

Затова питаме – каква е причината за липса на какъвто и да било интерес от страна на публиката? Кой не си свърши работата или просто това е капацитетът на направление „Култура“ в Благоевград?

Още, когато стана ясно, че ще се проведе такова музикално събитие, а това бе седмица преди провеждането му, публикувахме материала „Джаз по време на пандемия”. В него коментирахме опасенията си относно това как Община Благоевград ще организира пропускателния режим, предвид извънредната обстановка. Реално не видяхме нещо по-специално като мерки, освен, че на площада бяха разлепени около 120 стикера във формата на стъпки, които по думите на организаторите определят местата за стоене на публиката. Означава ли това, че още от самото начало екипът на Томов е бил на ясно, че на музикалното събитие ще могат да присъстват по-малко от 200 човека? Защо тогава въобще е направено това събитие и защо е избран точно площад „Македония”, а не едноименния парк, който бе създаден точно с тази цел – да се правят концерти и културни събитие за повече хора? Най-вероятно обаче от кметското ръководство са предпочели задушевната атмосфера на пл. „Македония“ именно с тази цел – дори и интересът да е малък, хората да изглеждат повече на тясното пространство.

Трябва да отбележим, че имаше и богата съпътстваща програма, в това число шатри за продаване на ръчно изработени изделия, детски ателиета и други. Наш репортер видя, че всъщност те бяха доста по-посещавани от самия фестивал.

Традиционно, при организирането на такива прояви, кметът или ресорният зам.-кмет по култура, отправят приветствие към публиката, но такова на този фестивал на видяхме, макар че според предварителната програма е било планувано изказване на Румен Томов. Дали го отказа малкия брой присъстващи – остава загадка.

Та след първия фестивал от почти година насам в Благоевград питаме – кой ще поеме отговорността за провала и да очакваме ли същото да се случи с другото голямо събитие, което се планува от Общината и което ще струва 400 000 лв. на благоевградчани, а именно фестивалът „Милениум”?

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене