Днешната дата, 6 август. Преображение Господне

дата

На днешната дата:

  • През 1623 г. кардинал Мафео Барберини е избран за папа и приема името Урбан VIII.
  • През 1806 г. Франц II абдикира от императорския престол, с което престава да съществува Свещената Римска империя на немския народ.
  • През 1825 г. Боливия придобива независимост от Испания.
  • През 1824 г. въстаническата армия на Симон Боливар нанася решително поражение на испанските войски при Хунин в Перу.
  • През 1844 г. в британската преса е отпечатана първата новина, получена от телеграф.
  • През 1890 г. за първи път в затвора Обърн в Ню Йорк е екзекутиран човек с електрически стол.
  • През 1898 г. е учредено  Централно ловно дружество „Сокол“ – днес Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“.
  • През 1903 г. започва Илинденско-Преображенското въстание в Одринско.
  • През 1942 г. кралицата на Нидерландия Вилхелмина Холандска става първата коронована особа, държала реч в Конгреса на САЩ.
  • През 1945 г. по време на Втората световна война: Град Хирошима в Япония е разрушен напълно от атомната бомба „Малчугана“, хвърлена от американският бомбардировач B-29 Енола Гей.
  • През 1961 г. СССР изстрелват втори пилотиран космически кораб (Восток-2), а космонавтът Герман Титов става първият човек, който прекарва в Космоса повече от едно денонощие.
  • През 1962 г. британската колония Ямайка получава независимост.

Празници и събития:

65_3256113

Преображение Господне е един от най-светлите празници в православната църква. Според Светото писание Иисус Христос укрепва вярата на учениците си в своя божествен произход, като се преобразява пред очите им. За всички вярващи християни Преображение Господне е свързано с надеждата за промяна към по-добро. Според народния календар днес настъпва и трайно преобразяване в природата. На този ден небето се отваря и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си пожелае. Преображение е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата.

Хирошима

Световен ден на борба за забрана на ядреното оръжие и Ден на Хирошима – годишнина от атомната бомбардировка над Хирошима (Япония) през 1945 г.

Ден на милосърдието – посветен е на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки, войните и тероризма. Отбелязва се от Националния музей “Земята и хората”. Само на този ден в залата на Гиганските кристали се експонира “камъкът от Хирошима”, който музеят е получил през 1997 г. от президентството на Република България. Гранитният камък е част от трамвайната настилка, която е била изложена на въздействието на атомния взрив в 8.15 часа сутринта на 6 август 1945 г.

Празник на град Пирдоп.

Рождениците днес:

Виолета Маринова

Виолина Маринова – Председател на УС и главен изпълнителен директор Банка ДСК. Завършила е специалност „Финанси и кредит“ във ВФСИ „Д. Ценов“, Свищов. Специализирала е „Комплексно банково обслужване на населението от ДСК“ (1986 г.) в УНСС, София, и „Мениджмънт, Маркетинг, Бизнес комуникации; Финанси и счетоводство“ в Института по мениджмънт и маркетинг, София. Владее френски и руски език, говори арменски и английски език. Г-жа Маринова има повече от 30 години опит в банковото дело, изцяло в Банка ДСК. Започва работа през 1971 г. като счетоводител в клон ДСК-2, а по-късно става главен директор на клон ДСК 2 (1985 – 1996 г.), и заместник-председател на Управителния съвет на Банка ДСК и изпълнителен директор (1996 – 2001 г.). От септември 2001 г. до 2004 г. е член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Банка ДСК, а от май 2004 г. е началник на Управление „Вътрешен контрол и одит“ на банката. С решение на Надзорния съвет на Банка ДСК от 29 ноември 2004 г., Виолина Маринова е избрана за главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

През 2013 г. става носител на приза „Мениджър на годината“

Александър Миланов Александър Миланов – управител на БМВ Груп

Васил Мавриков Васил Мавриков – актьор

Проф. Михаил Пеков Проф. Михаил Пеков – композитор

9d1fe2c5e942d3be0f1522372991df86 Петър Паунов – кмет на Кюстендил

Томас Лафчис Томас Лафчис – бивш президент на ПфК „Левски“

Tomislav-Donchev Томислав Дончев – евродепутат, бивш министър по усвояване  на еврофондовете, бивш кмет на Габрово

Сергей Игнатов Доц. Сергей Игнатов – бивш министър на образованието

Антоний Кръстев Антоний Кръстев – политик

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене