Позиция на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“

ДБГ

На заседание днес Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“ се обедини около следната позиция:

ИС на ДБГ декларира, че партията ще продължи да работи за единството на Реформаторския блок, както е правила от самото му създаване. След изборите за Европейски парламент по-рано тази година, въпреки водената преференциална кампания, единството в съюза беше затвърдено именно благодарение на „Движение България на гражданите‘‘ и в частност лидера на партията г-жа Меглена Кунева. За нас единството е било и продължава да бъде основна ценност.

Реформаторският блок е политически съюз, който никога не е зависил от еднолични решения. Според Учредителното споразумение,което е конституцията на обединението, оперативното ръководство на Блока се осъществява от Изпълнителния му съвет. Гражданският съвет е представен в Изпълнителния съвет в равна тежест с партиите. Това не е изолация, а солидарна отговорност и отказ на партиите от територия.

Съгласно Учредителното споразумение, пътят на РБ е превръщането му в единен политически субект и „Движение България на гражданите“ стои зад тази цел. Общите цели пред Блока са очертани в 12-те начала в Учредителното споразумение и ние продължаваме да се ръководим от тях. Приемането на поста Говорител  е най-близката стъпка до лидерството на Блока. Отказването от тази отговорност е лично решение.

„Движение България на гражданите“ беше създадено като алтернатива на еднопартийното управление на ГЕРБ. Продължаваме да твърдим, че срещите с други партийни и държавни лидери трябва да бъдат прозрачни, публични и с участието на цялото Председателство на Блока.

Предвид случващото се в държавата в момента, „Движение България на гражданите“ пожелава успех на служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев и смятаме, че основните му приоритети трябва да бъдат справяне с последиците от разрушителните наводнения в страната, провеждането на честни избори,подписване на споразумението с ЕС за следващия програмен период, стартиране на процедура за присъединяване на България към Единния банков съюз.

Пресофис, „Движение България на гражданите‘‘

05. 08. 2014 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене