Украински части са влезли на територията на Русия

украйна

Повече от 300 украински войски са влезли на територията на Русия по време на тежки боеве с проруските сепаратисти, съобщават световните медии, цитирани от standartnews.com. Украинският говорител по сигурността, Андрий Лисенко, заяви, че 311 войници и граничари „е трябвало да преминат на руска територия“ на граничния пункт Гуково в източната част на Украйна. Украйна се опитва да ги върне по дипломатически път, заяви той.
По-рано руски служител по сигурността каза, че на 438 украински военнослужещи е било дадено убежище в Русия, след като са дезертирали от украинската армия. Лисенко отхвърли твърденията, че войниците са дезертирали, както и твърденията на сепаратистите за пленени украински войници.
Друг украински военен говорител каза, че групата войници се е оттеглила в Русия след изчерпването на боеприпаси и други консумативи по време на сраженията. Той каза, че частта принадлежи към 72-ра моторизирана бригада.
Ситуациятата на границите е много напрегната сред украинските твърдения, че руските сили подпомагали сепаратистите с ракетни баражи.
Русия обяви, че ще проведе упражнение на своите военно-въздушни сили в близост до границата. Говорител на руското министерство на отбраната заяви, че 100 самолета ще вземат участие в операцията. Руското външно министерство междувременно обвини украинските сили в разполагането на тактически ракети и ракети-носители близо до град Донецк.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене