Две деца се удавиха за ден в морето

Вълните погълнаха 14-годишно момче в Крайморие, а 9-годишно момиченце загина в Поморие

Две невръстни жертви взе морето само за ден в неделя, а трето бе спасено на косъм. Двете трагедии се разиграха в рамките на по-малко от два часа. В около 15.30 часа на неохраняем плаж в бургаския квартал „Крайморие“ се удави 14-годишно момче.

Само след два дни тийнейджърът имал рожден ден и щял да навърши 15 г. Страшната трагедия се е разиграла пред очите на цялото му семейство.  Туристите са от близкото село Дебелт. Родителите решили да посветят почивния си ден на морска почивка и пристигнали заедно с двете си деца на плаж. Неясно защо избрали да събират тен на неохраняемата ивица, северно от квартала, известна като „Патешкия плаж“.  Майката и бащата били на пясъка, а двете им деца влезли да плуват в морето. Родителите следели хлапетата, без да ги изпускат от поглед. В един момент по-голямото им момче изчезнало от хоризонта и повече не се появило. Второто излязло от водата и разказало, как братчето му изведнъж потънало. Родителите подали веднага сигнал на спешния телефон 112, а след броени минути на място пристигнали линейка, екипи спасители, пожарна, и служители на Гранична полиция и Морска администрация. Те издирвали във водата тийнейджъра повече от 40 минути, докато го открили, за съжаление без никакви признаци на живот.
Два часа по-късно, в около 17.30 ч. се разигра  втора трагедия на плажа в Поморие.  В морето пред хотелите Регата и Съни бей се е удавило 9-годишно момиченце от Търговище.
Детето е било на почивка в Поморие с баба си, дядо си и по-малката си сестричка, която е на 7 г.  9-годишното дете  влязло във водата близо до брега, но силните течения  го повлекли навътре и то не успяло да се отскубне от смъртоносната хватка на мъртвака. Спасители и летовници хукнали да спасяват детето, но докато стигнали до него, то вече било мъртво. Силни подводни течения и коварно мъртво вълнение вероятно са причинили двата фатални инцидента, смятат спасители. В последните дни на юли морето по правило е изключително опасно. На повечето места водата „ври“ и образува водовъртежи, предупреждават морските гардове.
В късния следобед е имало и трети инцидент с дете на „Аркутино“, който по чудо се е разминал, разказаха очевидци. Невръстно момиченце е влязло в морето с плувна дъска и силните вълни го засмукали навътре. Детето започнало да крещи, но не изпуснало нито за миг  дъската. Спасителите веднага реагирали и успели да го извадят невредимо.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене