Жителите на с. Полена скочиха срещу проект на благоевградски бизнесмени да вкарат отпадъчен найлон от Гърция

Жители на с. Полена, община Симитли, се възползваха от правото си да изразят мнение по инвестиционно намерение, касаещо селото им, и остро възнегодуваха срещу идеята на благоевградчаните Красимир Балабанов и Красимир Гавраилов да направят в селото склад за отпадъчен найлон, предназначен за рециклиране.

Те входираха в Общинската администрация на Симитли възражение, в което изразяват категорично несъгласието си с този проект. Хората се съмняват, че бизнесмените ще оставят палетите с найлон да престояват само няколко часа в склада на фирмата им „Супереко“ ООД в селото, както твърдят на този етап, а притеснението им е от курсовете на камионите, с които найлонът ще се докарва и извозва – колите трябва да минават през селото и се очаква рязко влошаване на екологичното равновесие в населеното място.

„В Полена искаме чист въздух, спокойствие и зеленина, а не депо за отпадъчни продукти с неясен произход“, апелират хората от Полена.

Дружество „Супереко“ ООД, в което съдружници и управители са двамата благоевградчани Гавраилов и Балабанов, се занимава с производство и търговия на дървесни палети. Новата им бизнес идея е обстойно изложена в уведомлението за инвестиционно предложение до РИОСВ – Благоевград, която Кр. Балабанов е попълнил ръчно върху типова бланка. Според съдържанието на документа фирмата ще купува отпадъчен найлон от Гърция.

„Материалът ще се транспортира от Гърция до базата на „Супереко“ в с. Полена във вид на бали с размери 1/1/2 метра. Пристигайки в селото, материалът ще се разтоварва в двора на склада с помощта на мотокар. Найлонът ще престоява в с. Полена максимум 12 часа, след което ще бъде натоварен на тир във вида, в който е пристигнал, и ще се транспортира до определена фирма за преработване“, е описал процедурата Кр. Балабанов.

Явно точно това описание, в което изрично е записано, че балите ще се разтоварват и товарят в Полена, са причината за възражението и общоселското събрание, свикано във вторник вечерта в присъствието на двамата бизнесмени.

„Опитах се да обясня на хората, че в селото няма да влезе и една найлонова торбичка, но никой не ме чу”, оплака се пред „Струма“ Кр. Гаврилов, с когото вчера се свързахме по телефона. Според него престоят на балите с найлон в с. Полена бил включен в маршрута им на българска територия по настояване на служителите в РИОСВ – Благоевград, които били много наплашени от скандалите с вносни боклуци, довели дори до арести в МОСВ, и всячески гледали да се презастраховат.

„Служителите в инспекцията ни заявиха, че задължително трябва да имаме тук адресна регистрация, и ние посочихме базата в Полена – обясни Гаврилов. – Тъй като те изобщо не бяха наясно как трябва да процедираме по-нататък, по принуда ни накараха да пишем, че найлонът ще остава в с. Полена. Всъщност той дори няма да стига до Благоевград. До границата с Гърция ще го следи гръцкото екоминистерство, после при влизането в страната ни найлонът ще бъде поеман от фирмите в Пловдив и Асеновград, които ще правят ото найлона гранули, и транспортирането до техните производствени мощности ще се проследява от РИОСВ – Пловдив“.

Според съдружника му Кр. Балабанов просто не избрали подходящото време за стартиране на новия си бизнес. Хората свикнаха да започват протести веднага, щом чуят думата „боклук“, особено пък ако е вносен, и затова така се получи, предположи той.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене