Бизнесменът Арбен Караджа застава начело на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански

Бизнесменът Арбен Караджа е новият председател на управителния съвет на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански. До рокадата в ръководството се стигна, след като досегашният председател Иван Терзиев подаде оставка седем месеца преди приключване на мандата му, който изтича в края на януари 2021 г. Пред „Струма” Терзиев каза, че причините за оставката му са лични, но не пожела да влиза в детайли.

Арбен Караджа ще изпълнява функциите временно, той бе определен за тази позиция след гласуване по инициатива на петчленния управителен съвет. Караджа е член на сдружението от 15 години.

За да разсее всякакви съмнения за причините да се оттегли, старият председател Ив. Терзиев каза, че сдружението никога не е било по-сплотено за 17-те години, откакто е учредено. Той остава като редови член на управителния съвет. „Радостното е, че по време на заседанието, проведено вчера, присъстваха 50 членове и нечленове на сдружението. Пътят е този – да сме обединени и по-силни във време на криза, каквато е в момента”, добави Терзиев.

Арбен Караджа  представи и новия секретар на сдружението Христина Панайтова, която ще работи, без да получава възнаграждение. Досега секретар бе мениджърът на петзвездния парк-хотел „Пирин” Георги Митрев.

На заседанието присъства и кметът на община Сандански Атанас Стоянов. „Общината помага с каквото може, трудно е във времето на коронавируса, но сме зад вас и вашите идеи и предложения”, каза Стоянов.

Арбен Караджа обяви добрата новина, че сдружението е спечелило проект на стойност над 600 000 лева с гръцки партньори. Тези средства ще бъдат използвани за рекламиране на дестинацията Сандански.

Хотелиерът Драгомир Пенков бе категоричен, че дали Сандански ще стане припознатата дестинация от всички българи, ще зависи от обединените усилия на бранша в тази посока. „Не трябва да си пречим, а да си помагаме. Болно ми е, когато разговарям с колеги и ми се казва, че не си говорят. Работа в екип е формулата за успех”, каза Пенков.

Арбен Караджа призова колегите да не се делят на хотелиери, ресторантьори и туроператори, а да работят заедно за популяризиране на Сандански. Той даде пример от посещението си преди години в Баден, Австрия. Кметът на района споделил, че дестинацията им е със затихващи функции и са се запитали на какво се дължи. Анализът им показал, че проблемът произтича от факта, че местните фактори са работили едни срещу други. Тогава взели решение да започнат съвместна работа и да привлекат повече инвеститори в сферата на туризма, в момента резултатите им са отличи. „Ето този принцип на работа трябва да приложим в нашата община, за да станем още по-успешни. А това неминуемо ще привлича нови туристи от страната, също и от Балканите и от Европа”, каза Караджа.

Сдружението даде зелена светлина за подпомагане на спортните и културни събития в общината. Людмил Карамитов предложи да се възстановят Спартаковите игри. А. Караджа поясни, че приветства идеята.

Караджа закри заседанието с призив към колегите си да бъдат активни и да дават препоръки и предложения за привличане на нови туристи.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене