Един от най- богатите германци вдига завод за протези в Благоевград!

Собственик на компанията „Отто Бок“ е един от най-богатите германци – милиардерът проф. Ханс Гьорг Недер, чието състояние се оценява на 3,6 милиарда долара

Мащабно строителство, включващо изграждане на производствена и административна сграда със застроена площ от близо 10 дка в промишлената зона на гр. Благоевград, планира „Оттобок манюфекчъринг България“ ЕООД. Немското дружество, което ще произвежда в Благоевград инвалидни протези, преди дни стартира процедура по събиране на разрешителни за инвестицията и обяви намеренията си детайлно.

Върху терена от 44 288 кв.м, който по-рано беше собственост на приватизираната текстилна фабрика „Струматекс”, немското дружество планира да вдигне сграда с разгъната застроена площ 9750 кв.м. В нея ще бъдат обособени производствена зона върху 5700 кв.м, логистична зона с площ 2300 кв.м и административна зона с площ 1750 кв.м. Върху останалата част от огромния парцел се планира паркинг за автомобили, разделен на две зони – едната за посетители с капацитет 38 паркоместа, а втората с 11 места за служителите. Ще има още площадка за маневриране на тежкотоварни МПС, собствен трафопост и много зеленина.

В базата фирмата ще произвежда високотехнологични протези и бионични импланти, включително ортези, протези, инвалидни колички, както и богата гама от текстилни продукти. Производственият процес ще включва приемане, складиране, съхранение и входящ контрол на компоненти и материали, сглобяване на компонентите, автоматичен монтаж и спояване на електронни платки, тест на изделията и краен монтаж на готови елементи. В хода на производството ще се извършват дейностите фрезоване, рязане, шлайфане, заваряване, боядисване, тапициране и др., но поради характера на района – промишлената зона, засега поделенията на МОСВ в Благоевград освобождават инвеститора от всякакви допълнителни мерки, налагащи шумови и емисионни ограничения.

По неофициална информация инвестицията ще е за 10 милиона евро, а във фабриката за протези ще работят между 100 и 300 души, повечето от които шивачки. Парите за строежа не би трябвало да са проблем, защото собственик на компанията „Отто Бок“ е един от най-богатите германци – милиардерът проф. Ханс Гьорг Недер, чието състояние се оценява на 3,6 милиарда долара. Самата фирма е с над 100-годишна история, оперира в близо 60 държави и за нея работят 7000 души.

Проф. Недер се появи за пръв път в България през месец май 2019 г. с частния си самолет, за да търси терен за инвестиции. Веднага след като кацна в столицата ни, той имаше среща в Министерството на икономиката, откъдето изтече информация, че се интересува от терен в индустриална зона „Божурище“. Все още не е ясно кой е насочил немеца към Благоевград, но със сигурност решението му да не прави завода в столицата е по икономически причини – от екипа му вече съобщиха, че заплатите на шивачките ще са „много високи“ – около 1000 лв., което действително е над средните за обеднелия Благоевград, но в София възнагражденията са далеч по-високи.

Припомняме, че немската компания купи малка част от 130-те дка, които притежава в промишлената зона текстилната фабрика „Струматекс“, чиито собственици са семейството на Тодор и Мая Андонови и синът им Борис. Миналата година немската компания започна производство в един от складовете на шивашката компания, който тази година бе основно ремонтиран. На страницата на фирма „Оттобок Манюфекчъринг България“ ЕООД е посочено, че в момента в Благоевград тя има 21 работници.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене