Депутатите гласуваха пада ли правителството

Петият вот на недоверие, внесен от Българската социалистическа партия, не успя да свали коалицията

Кабинетът „Борисов 3“ оцеля и при петия вот на недоверие, внесен от БСП в парламента.  Със 198 регистрирани от 240 народни представители по списък, Народното събрание събра кворум. 

124 депутати гласуваха против вота на недоверие, 102 „за“, а се въздържаха 11 души.

БЛИЦ припомня, че това е втори вот на недоверие по темата за корупцията. Депутатите вече проведоха двучасови дебати, отново заседавайки извънредно в понеделник, на фона на нестихващите граждански протести в столицата и други големи градове на страната.

Управляващите още вчера бяха категорични, че мнозинството, сформирано между ГЕРБ и „Обединени патриоти” е стабилно и лесно ще осигури 121 гласа, за да запази целостта на кабинета, който да довърши мандата си и да изпълни докрай управленската програма.

Подкрепа за правителството заяви и партия „Воля”, откъдето отказаха да дадат рамо на усилията на левицата да свали кабинета и заявиха, че ще направят това, само ако е придружено с „вот на недоверие за цялата система” и стартирането на процедура за импийчмънт за президента Румен Радев.

Въпреки че не изрази мнение във вчерашния дебат, при различни медийни изяви представители на ДПС подчертаха, че партията им ще подкрепи вота, защото е опозиция в настоящия парламент.

Пред парламента пък „Отровното трио“ бе насрочило протест още в 9 сутринта, но хора в този час не се появиха. Все пак полицейското присъствие около сградата е засилено, а преди минути протестиращите отново успяха да спрат движението.

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене