Джамбазки от Брюксел: Безвъзмездни помощи не трябва да има – те развращават и корумпират

Четвърти ден в Брюксел продължават споровете на Европейския съвет за размера на Многогодишната финансова рамка и за формата и размера на Фонда за възстановяване. Основното противоречие е за това, какъв да бъде размерът на „безвъзмездните“ финансови помощи.

Това коментира от столицата на ЕС българският представител и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Безвъзмездни помощи не трябва да има. Те развращават и корумпират. Нещо повече, „безплатните“ помощи, разбира се, не са безплатни, а ще бъдат гарантирани от всички правителства, на всички държави членове на ЕС. В известен смисъл „безплатните“ помощи ще се изхарчат от част от държавите, но ще се изплатят от всички, категоричен е Джамбазки.

Той смята, че настояването за „безплатни“ помощи цели да опрости, да прикрие и замете недалновидна, неудачна и безотговорна финансова политика на част от държавите членове.

Фондът за възстановяване трябва да е изграден изцяло на основата на заеми с приемливи лихви. Всяко едно правителство трябва да обясни на своите данъкоплатци защо и какъв заем иска. Ако има нужда от заем. След това да покаже прозрачно на данъкоплатците ясен и четим план как ще изразходва този заем. Кои точно отрасли и предприемачи ще подпомогне и защо, обяснява българският евродепутат.

Ако успее да убеди данъкоплатците си, съответното правителство тегли заем и го влага във възстановяването на икономиката си. След което връща заема. Така е разумно и справедливо. Който има нужда, тегли заем и го връща, допълва Ангел Джамбазки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене