Има ли наплив на пътуващи за Гърция през първия уикенд с тестове?

Гръцките власти въведоха задължителен PCR тест

Гръцките власти въведоха нови правила за влизане в страната през изминалата седмица заради разпространението на коронавируса. Накара ли това българските туристи да изберат родното море пред това в южната ни съседка или опашките на „Кулата“ са все така дълги?

Един PCR тест и ето, че българите предпочетоха родното море пред гръцкото. Задължителното изследване, което властите в южната ни съседка започнаха да изискват на границата, изведнъж смени предпочитанията на българският турист и вместо към Аспровалта, Ставрос и Неа Врасна, той категорично хвана пътя към Приморско, Китен и Созопол. А туроператорите бързо се ориентираха – така популярното еднодневно гръцко море само за седмица се трансформира в тридневно българско.

„Ситуацията налага тази промяна. За да отидем на нашето море, тъй като е много по-далече 500-600 км независимо, че има магистрала се налага да удължим престоя, така че ние започнахме тридневни пътувания за уикенда на Южното черноморие, естествено малко е трудно докато се превърти колелото и туристите започнат да се връщат“, казва Здравка Чимева пред NOVA.

Туроператорът Таня Пенчева поведе първата група от Благоевград за три дни на Черно Море. До преди няколко дни тя е уверявала, че българските плажове си заслужават. И часове по-късно сама се качи с туристите в автобуса – за онова пътуване веднъж в годината, което всички чакаме и планираме.

Уикендът на Черно море сега се радва на сериозен интерес, защото предлага значително по-дълъг престой на плажа в сравнение с бързите съботни почивки в Гърция.

В момента цената за три дни на Черно море е същата като цената за един ден на Бяло море. Задължителният PCR тест също оказва влияние.

„Защото това са 100 лв. за теста и важи само за 72 часа, няма логика да плащаш 130 лв., за да отидеш за един ден на гръцкото море“, добавя Здравка Чимева.

Туроператорите прогнозират, че повечето българи ще предпочетат родното море този сезон. В Гърция с допълнително плащане за тест за коронавирус ще отидат предимно тези, които няма как да върнат депозитите си за платените вече почивки. Шансът на курортите в южната ни съседка да наваксат вероятно ще се открие в така наречения късен сезон.

Ния Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене