Марешки: Радев да се извини и да подава оставка

Майките и бащите на тези, които днес са по площадите, бяха наречени „мутри“, обиди стотици хиляди, възмутен е лидерът на „Воля“

Призовавам за създаване на преходен екип, който да обедини максимално много хора от България – професионалисти, прагматици, патриоти, които да помогнем за извеждането на България от кризата, да организира честни парламентарни избори и както народът ни подреди.

Това заяви лидерът на „Воля“ и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки в декларация от парламентарната трибуна.

Той призова към разум, смирение и единение за създаване на условия за справяне с тежките икономически последици от продължаващата пандемия.

„Извинение към народа и оставка – това е правилният ход и за президента в тази ситуация, или да замълчи, защото с всяко едно свое излизане принизява още повече президентската институция“, коментира Марешки, цитиран от БТА.

„Президентът на България си позволи да обиди стотиците хиляди български граждани, които бяха на протестите, когато трябваше да се сваля комунистическата власт в България, като ги нарече „мутри“.

Майките и бащите на тези, които днес са по площадите, бяха наречени „мутри“, като цитирам дословно: „Преходът започна с мутрите и ще завърши с изхвърлянето им от властта“, посочи лидерът на „Воля“.

„Как точно промените в България започнаха с мутри, г-н президент? Сегашните 50-годишни тогава бяхме на по 20 и като днешните младежи, така и ние бяхме по площадите.

Основите на демокрацията положиха будните български студенти, тогавашни, личности – изявени антикомунисти като Жельо Желев и Петър Дертлиев, „Екогласност“, дисидентите от комитета за защита на Русе и много други стотици хиляди, милиони почтени българи“, каза Веселин Марешки.

Той посочи, че мутрите, за които държавният глава говори, са били планирани, създадени и грижливо отгледани в средата на 90-те, когато е управлявала БСП – партията, която е издигнала Румен Радев за президент.

„Настоявам президентът да се извини на всички български десиденти, на всички демократично мислещи хора, които от самото начало на прехода се борят за справедливост и почтеност в тази държава“, каза Веселин Марешки.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене