В Северна Македония гласуват на предсрочни парламентарни избори

Това са петите предсрочни избори в страната

Гражданите на Северна Македония днес гласуват на десети по ред парламентарни избори от обявяването на независимост на страната. Това са и пети предсрочни избори, предаде БНР.
 
Заради епидемията от коронавирус изборите започнаха два дни предварително. В понеделник гласуваха болните от COVID-19 и хората поставени под карантина, а вчера затворниците, хронично болните и хората от старческите домове. Решаващият ден е днес.

Основните партии и коалиции, които се явяват на изборите, са коалицията „Можем“, начело със Социалдемократическия съюз на Македония на бившия премиер Зоран Заев, коалицията водена от ВМРО-ДПМНЕ „Промяна за Македония“ на Християн Мицкоски и Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети, който по време на предизборната кампания заяви, че вече е време в Скопие да има албански премиер. Според данни от последни социологически допитвания социалдемократите на Зоран Заев водят с малка преднина пред ВМРО-ДПМНЕ.

В изборите участват 15 коалиции и политически партии. Право на глас имат 1 814 263 граждани, които са записани в избирателния списък, включително тези, които днес навършват 18 години.

Ния Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене