Скандал! Земеделското министерство към ужилени стопани в Сатовча и региона: Оправяйте се сами!

Ужилените производители на лавандула в Неврокопския край ще трябва сами да решат проблема с неполучените вече две години пари за предадения от тях разсад за лавандула. Миналия месец те протестираха мирно в сатовчанското село Туховища, като заплашиха, че са готови да затворят границата с Гърция на ГКПП-Илинден-Ексохи. Почти месец по-късно стана ясно, че от Министерството на земеделието, което те уведомиха писмено за проблема, са им отговорили, че няма с какво да им помогнат. „Измиха си ръцете набързо. Обяснението бе, че ние сме сключили договори с некоректните фирми и можем да си търсим правата по съдебен път. Ние очаквахме поне да издирят фирмите и да разговарят със собствениците им, за да знаем смятат ли да ни изплатят парите”, споделиха земеделци от Неврокопския край.

Те имат протоколи за предадената през ноември 2018 г. продукция, но така и не са взели стотинка за нея. Над 100 семейства от общините Гърмен, Сатовча и Гоце Делчев си чакат парите вече 20 месеца. Три фирми от Казанлък, от село Александрово и от Поморие дължат съответно 150 000, 140 000 и 102 000 лева на земеделците.

Стопаните са сезирали и Окръжна прокуратура-Благоевград. Хората се чувстват ограбени и искат да си получат парите. Тази година също платили за разсад, който е готов, но стои по нивите, защото никой не идва да го изкупи, а стойността му е за близо половин милион лева. Преди години земеделците в района бяха посъветвани да търсят алтернатива на тютюна. Е, те я намериха в лавандулата, но пак се налага да чакат с години да си получат парите, както бе в последните години и с отглеждането на „зеленото злато”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене