Васил Стоянов: Корнелия Нинова е единствената алтернатива за лидер на БСП

Васил Стоянов, член на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП, в интервю за Агенция „Фокус“ по повод кампанията за избор на председател.

– Г-н Стоянов, на фона на случващото се в държавата, наблюдаваме, че в БСП сякаш започна кампанията за избор на председател. Вчера вътрешната опозиция свика нелегитимен Пленум. Как се отразяват действията ѝ в този момент на младите хора в БСП и Вие съгласни ли сте с тях?
– Действията на тези хора оказват негативен и разделителен ефект сред всички, а не само между младите. Има едни уж другари, които са се провъзгласили за вътрешна опозиция, но за мен голяма част от тях са хора с икономически зависимости от ГЕРБ. Няма как да се съглася с тези „другари“ защото, в основата си действията им са насочени към разцепление в БСП, както и запазване на мутро-олигархичното управление на ГЕРБ. Те мислят за политическото си оцеляване, докато държавата се тресе от протести. Това е абсолютно недопустимо. Само преди седмица се проведе V-тата Национална отчетно-изборна конференция на МО в БСП. Там присъстваха и някои от така наречените вътрешни опозиционери, които също като всички останали говореха за единение. Но се оказаха доста късопаметни, защото няколко дни по-късно отново започнаха да сеят разруха и чрез нелегитимни събрания да си правят ПР в навечерието на вътрешния избор.

– Бихте ли участвали на кръгла маса с ГЕРБ?
– Идеята на тази кръгла маса е да седнат хора, които ги е грижа за България и имат визия за справяне с проблемите в дългосрочен план. Трябват конкретни решения за справяне с растящите бедност, социални неравенства, а да не забравяме и демографския проблем, който води до постоянното топене на България. Също така имаме остра нужда от работеща съдебна система, както и да си върнем свободата на словото. Ако трябва да обобщя в едно изречение ще кажа следното: Имаме нужда да си върнем демокрацията! В този ред на мисли аз няма как да седна на кръгла маса с хората, които съсипаха България и ни направиха първенци по корупция и най-бедни в Европа.

– Вие сте и администратор на едни от най-големите групи в социалната мрежа, които обединяват социалистите. Какви са Вашите наблюдения – какво е мнението на симпатизантите на партията?
– Всеки ден тези членове и симпатизанти пишат хиляди коментари, които са в посока да няма интриги, задкулисие и договорки с ГЕРБ. Мнозинството се обединява и около кандидатурата на Корнелия Нинова за председател на БСП. Постоянно следя анкети, коментари и постове. В една от последните анкети само за няколко часа близо 2000 човека избраха Корнелия Нинова като свой фаворит, докато в същото време останалите имена имаха по 5-10 гласа. Вярвам, че на 12 септември ще се поздравим с подобен резултат.

– Как оценявате обновлението в БСП през изминалия мандат?
– Оценявам положително обновлението в БСП и вярвам, че това е пътят, по който ще продължим., защото в БСП има много млади и можещи хора, които носят социалистическата идея в сърцето си. Има една малка групичка от хора, които не искат това да се случи, но ще ги разочаровам. БСП ще продължи по пътя на промяната, която стартира преди 4 години и вие няма как да предотвратите това, примирете се.
– Омръзна ли им на младите социалисти от така наречените стари муцуни и динозаври в партията?
– Не бих окачествил всички по-възрастни другари с определението стари муцуни и динозаври, защото от тях има много съвестни хора, които винаги са готови да помогнат на нас младите. За съжаление не мога да отрека съществуването на старите муцуни и динозаврите. Тези хора са малко на брой, но се опитват да създадат впечатлението, че подкрепата за тях е голяма. През последните 4 години доказахме, че БСП се променя и гласът на младите се чува все повече.

– Наближава изборът на председател. Защо е важно той да се проведе пряко и доволни ли сте, че ще имате право да гласувате?
– Прекият избор е възможно най-демократичния начин да изберем своя лидер. Така още повече ще затвърдим мнението, че сме най-демократичната партия, защото всеки ще има право да изрази своите предпочитания. Сигурен съм, че след 12 септември БСП ще бъде по-силна и обединена от всякога.

– Не мога да не Ви попитам за какъв лидер ще гласувате след като имате това право?
– Лидер на БСП трябва да е този, който има визия и политическа воля да реши проблемите, които стоят пред БСП и пред България като цяло. Личност, която във времето е доказала, че освен да обещава може и да изпълнява. В този аспект Корнелия Нинова е без алтернатива и на 12 септември ще гласувам за нея.

Деница Китанова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене