Отварянето на училището в Баничан за новата учебна 2020-2021 година под въпрос , няма  първолаци родителите  предпочитат градските училища

Ще остане ли без ученици  през следващата учебна година училището в гоцеделчевското село Баничан  и то дали ще бъде затворено е най- актуалният въпрос сред  учителите и персонала на школото.

През последните дни стана известно ,че  функционирането  на училището в гоцеделчевското село Баничан е  под въпрос , и то дори може да  стигне до  затваряне през настоящата учебна година поради липса на ученици.

За предстоящата  учебна година нямало  желаещи родители да запишат  децата си в първи клас нито от село Баничан нито от съседното село Гсподинци  . За трети клас пък се очаквало годината да е нулева пак по същите причини . Причината е, че родителите  от двете села Господинци и Баничан предпочитали децата им да  учат в училищата в Гоце Делчев .

По този повод  миналият ден е било проведено и закрито заседание в салона на  школото в Баничан  с представители на образованието от Благоевград и  Гоце Делчев  , разказват родители от Баничан чийто деца учат в Гоце Делчев и се възмущават как при 35 ученика има 15 души персонал които получават  заплати над 1000 лева при почти не действащо училище и с толкова малко ученици . Дори  там  се е стигнало  до парадокс, учителка която пътувала от Гоце Делчев  на работа в училището в Баничан , да е без клас  и е  получавала  учителска заплата само да пуска  музиката по време на  тържествата в школото .

Години наред съществуването  на училището в Баничан е било запазвано с включването му  в списъка на „защитените училища“, а за изминалата учебна година ,  Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ – село Баничан е било включено  в актуализирания списък на средищните училища за учебната 2019/2020 .

Проблема обаче тази година се очертава да е по- голям поради липса на  ученици което може да доведе до затваряне на школото .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене