Председателят на „Екогласност“ Емил Георгиев: „Шефът на БСП-София Калоян Паргов заплашва като мутра“

“Мястото на този човек в никакъв случай не е в политиката“

Шефът на столичните социалисти вероятно ще попадне под ударите на прокуратурата, пише вестник „Галерия“ в броя си от 8 юли. Сигнал срещу него пред държавното обвинение обмислял да подаде Емил Георгиев – председател на „Екогласност“ и на Федерацията на потребителите.

Причината Георгиев да се жалва от Паргов са телефонни заплахи с опит за принуждаване към определени действия Повод за заплахите станал материал на „Галерия“ от 1 юли, където са описани топли връзки от биографията на Паргов с Милан Дренчев, Яне Янев, Цветан Цветанов и Александър Паунов, водещи до бизнесмени с повдигнати днес обвинения. За тези тесни контакти прокуратурата разполагала със СРС-та, се визира още в материала. Статията се озовала на страницата на Емил Георгиев във Фейсбук и вероятно това отключило гнева на Калоян Паргов. Само за една вечер, на 1 юли, Паргов четири пъти заплашил Емил Георгиев по телефона и на вайбър, разказва пред изданието засегнатият. „Попита ме дали много държа да съм му враг. Попитах го какво се е случило, а той ме обвини, че нарочно съм публикувал на моята фейсбук страница материала на в. „Галерия“.

С ултимативен тон ми каза, че ако не го послушам, ще бъда обявен за враг“, обяснява Георгиев. Паргов го заставил да свали статията, за която Георгиев пояснява, че не била постната от него, а от друг администратор на страницата му. Последвало премахване на материала, но малко по-късно той пак се появил, публикуван от друг потребител. „Имам над 9 500 последователи и приятели във Фейсбук“, посочва Емил Георгиев и допълва: „Помолих оператора да изтрие материала, но въпреки това Паргов продължи да ми звъни и ми каза, че „това щяло да попречи на развитието ми“.

След консултации на Емил Георгиев с юристи се изяснило, че в случая става дума за принуждаване към нещо, което е описано в чл.143 на Наказателния кодекс. „Паргов си позволи да ми оказва натиск, но е сбъркал адреса. В същото време си давам сметка, че такива като него могат да влияят по същия начин на хора, които от една или друга причина са по-неустойчиви. Обмислям да сезирам прокуратурата“, коментира Георгиев пред „Галерия“. Председателят на Федерацията на потребителите посочва още, че преди две години бил „посъветван“ пак от Паргов да не изразява повече публичното си недоволство от повишаването на цената на природния газ. „Останах като втрещен, защото това повишение води до скок на цената на парното на повече от 400 000 софийски семейства. Вие си правете изводите дали председателят на БСП-София защитава социалните интереси на гражданите или нещо друго…“, казва Емил Георгиев в интервю за „Галерия“. „При всички положения мястото на този човек не е в политиката“, категоричен е Георгиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене