Благоевградското село Церово построи мечтаната църква

Благоевградското село Церово успя да построи мечтания православен храм след много чакане, но и с нестихваща вяра в успеха на благородното начинание. Вече са построени куполите на светата обител, която ще носи името „Свети Пантелеймон”.

В момента се поставя дограма на сградата и се измазват стените. С камбанарията и кръста върху нея църквата ще е висока над 16 метра. Вътрешното пространство е с площ 160 квадратни метра. Ще се вижда от целия Благоевград, ще се монтира на по-късен етап и осветление, за да е още по-впечатляваща църквата.

Повече от 90% от над 700-те жители на Церово са християни. Но никога не е имало храм тук. Преди 9 години – на 11 септември 2011 г., бе направена първата копка на бъдещата църква от тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил. Това пък се случи цели 13 г. след създаването и регистрирането на църковното настоятелство /1998 година/. Младите ентусиасти от селището сами изкопаха основите на строежа, но всичко приключи дотам. Сега обаче строежът на храма е готов.

Предстои кампания за набиране на още финансови средства, защото трябва да се изографиса. Предвижда се изографисването да започне през месец март догодина. Вече са водени разговори с най-добрите зографи в България, които да се заемат с тази важна задача.

С благословията на Неврокопския митрополит Серафим се надяваме да довършим богоугодното дело и да можем да се молим в наша църква, а не да ходим по другите населени места, казват хората в Церово./илинден прес/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене