Connect with us

Новини

12 км опашка от автомобили на ГКПП „Кулата”

Published

on

Към 12 км стана опашката от чакащи автомобили на ГКПП „Кулата” тази сутрин. Натоварено е и движението по Е-79.

Сред автомобилите има много румънски туристи.

От понеделник туристите, които пътуват от България за Гърция, ще бъдат пропускани единствено през граничен пункт „Кулата” и то след представен QR код. Останалите пунктове ще работят, но през тях ще се пропускат единствено гърци, български работници със съответните документи, както и собственици на имоти.

Останалите пунктове ще работят, но през тях ще се пропускат единствено гърци, български работници със съответните документи, както и собственици на имоти с документ Е-9.

Междувременно вчера заместник-министърът на външните работи Петко Дойков постави въпроса за отваряне на граничните пунктове по общата ни граница с Гърция на среща с гръцкия посланик Димитриос Хронопулос.

Дойков подчерта тежката ситуация на ГКПП „Кулата-Промахон“, образувалите се дълги опашки, което причинява огромно неудобство на гражданите. От българска страна бе поставен и въпросът за създаване на отделни коридори на границата за граждани на Европейския съюз и за трети страни, за да бъде по-бързо преминаването.

Посланик Хронопулос изрази съжаление за ситуацията и обясни, че новите правила за влизане в Гърция се отнасят за всички граждани, независимо от тяхната националност и целят да се контролира ситуацията с коронавируса след отварянето на страната за чужди туристи. Посланик Хронопулос се ангажира да предаде поставените от българската страна въпроси в Атина и изрази надежда да бъде намерено бързо решение.

dariknews.bg

Политика

Д-р Севдалин Куцаров: Идеята беше системата да бъде подготвена, но никой нищо не подготви

Published

on

”Идеята на затварянето е да можеш да предпазиш да няма пик на заболелите. Това го видяхме март месец. Видяхме Италия, уплашихме се, затворихме, но никой нищо не подготви. Нямаше елементарни неща. Не говоря за снабдяване с консумативи и предпазни средства, никой не знаеше какво ще се прави. В този щаб имаше един математик, който изрично им каза, те може би му затвориха устата, докъм септември им казваше колко ще са бройките, кога до какви бройки ще се стигне. Никой нищо не направи, болниците не знаеха”.

Tова заяви пред ФАКТИ д-р Севдалин Куцаров, кардиохирург с почти 30-годишен опит, със защитена магистратура по обществено здраве и здравен мениджмънт, който е част от ПП ”Републиканци за България” и в частност е експертът, отговарящ за сектор ”Здравеопазване”. Той коментира за медията ни актуалната ситуация с коронавируса у нас.

”Правителството се страхуваше от протести, както се случваха навсякъде по света, но ние тук сме особено чувствителни за това. Оставихме едно изключително политическо решение на учителите и директорите да решават кое училище да затворят, което беше глупост. Това беше всъщност проблемът и резултатът не закъсня.

Няма как да излезеш и да кажеш: ”Ние чакаме да станат 600 или 500, както е в Европа”. Идеята беше системата да бъде подготвена, да знае колко болни ще има, на база на това да взимаш решения, а не на бройката колкото в Европа – затваряли на 500, затваряли на 600. Това не е разумно. Ти имаш система, която определя капацитета ти за прием на пациенти, за лекуването им. На повечето болници им казват: ”Дайте от вашето отделение един човек да влезе. Ако може да го е прекарал – по-добре”. Спряха плановите операции. След първото затваряне моята клиника се оправи някъде към края на септември, началото на октомври. Пациентите, които оперирахме бяха терминални и трябваше да бъдат оперирани. Но самият страх на хората от отиването в болница – това коства много. СЗО и ООН имаха доклад за това, че депресиите, психичните заболявания, са вследствие на всичко това, което се случва, за Англия например даваха, че са 1/5 нагоре. Това са последствия, които ще вървят след тази смъртност, която е лесно преброима. Доколко само това е смъртността от коронавирус е отделен въпрос, тъй като хората, които си умират по къщите ще са много повече”, продължи анализа си д-р Куцаров.

Той разкритикува и нерешителността и несигурността на българските власти, започнала още през пролетта.

”Спомняте си – ще носите маски, няма да носите, ама само малко като се видите повече. Ще затворим, няма да затворим, те да си решават, ще ги обявим на зони. Добре. И? Един учител да вземе решение на базата да ги преброи колко ученици и учители, за да може отговорността да не е централна. А авторитетът е този, на базата на твоя авторитет да наложиш това, което е най-правилно.

Нали в крайна сметка това е идеята на политиката – някой с визия, или с познания повече, да убеди другите, че това, което се върши е правилното. А всъщност тук това ”избяга”.

Лятото ние бяхме решили, че това е, край. А всички други се подготвяха. Германия говореше за втора вълна от април месец. Ние казахме, че всичко сме решили и обявиха: ”Добре, че пуснахме вируса да върлува”. Сега да го спрат”, каза д-р Севдалин Куцаров.

Трябва точно да бъде обяснено на хората какво всъщност се случва. Това, което не беше направено, а и досега го няма, още си говорим кои симптоми, при кои симптоми, нямаше протокол за хоспитализация. Не се знаеше какви са указанията, при които един болен се хоспитализира. Излязоха и казаха: ”Като има задух”. Това е толкова общо… Нямаше единен протокол – тези болни, при такива симптоми, това се оправи. Хора не знаят реда, не знаят къде да отидат.

Протоколи за лечение на това заболяване, които се спазваха, имаше във Военна болница, ”Токуда” и донякъде в ”Пирогов”.

Те лекуваха по определен протокол, който беше измислен. Хората отиват по аптеките и търсят антибиотици. Азитромицин изчезна. Където и да отидете – няма. Точното защото не се знае какво да правят хората. Те не са виновни, най-малко хората са виновни за това, че са се разболели, за да бъдат оставени те да решават.

Сега всички откриха отделения (б.р. Ковид отделения), големите болници, но колко лекари и сестри са необходими? Има стандарти за всяко отделение. За всяка специалност има стандарти, за да се отвори отделение – колко лекари, колко сестри, на колко легла, на колко болни. За тези отделения няма такива стандарти.

Болниците, които не успяват да разкрият необходими места за лечение на COVID болни, трябва да се ангажират с командироване на персонал, след като използват обществен ресурс за финансиране.

Важно е възстановяването на плановите дейности. Това е и единственият начин за финансиране на болниците. Много от болниците в момента са полупразни”, коментира още той.

Самият ни локдаун е малко странен, защото оставиха големите вериги. Отидете да видите в „Джъмбо“ сега, всеки пазарува, защото не е сигурен, че ще отворят моловете. Ресторантите ще работят, няма да работят. Ще бъде до 23:00, няма да бъде 23:00. Решенията са измислени.

Поглеждаш на Запад и виждаш – в тази държава се работи така, даде такива резултати пролетта, и ние правим същото. Затварянето на държавата е, за да бъде отслабен натискът върху здравната система. Следователно отварянето трябва да бъде съобразено единствено с това. Работата на правителството трябва да бъде насочено в две посоки. Едната е опазването на здравето на българите, а другата е компенсация на бизнеса, който не работи. Не може едното да е за сметка на другото”, категоричен бе д-р Куцаров.

Ние пуснахме от нашата партия няколко точки преди повече от месец – какво и как трябва да бъде направено. Някои неща дори се възприеха, после спряха.

Мисля, че тепърва ще се качи тази смъртност.

Естествено, като при всеки вирус ограничението на контактите би довело в рамките на 15-тина дена до спад. Но пак ще кажа, че не са виновни хората. Трябва да има едно говорене – авторитетно и обосновано, и хората биха се съгласили с това. Пролетта беше лесно, умираха някъде по света хора, но сега няма човек, който да няма близък разболял се. Сега вече по-лесно бихме се съгласили каквото и да се наложи”, завърши д-р Севдалин Куцаров коментара си за COVID-кризата.

Припомняме предложенията на ”Републиканци за България” от миналия месец:

1. Осигуряване на единна разпределителна система за болни с COVID в цялата страна. Лечебните заведения по чл.5 от Закона за лечебните заведения да поемат преобладаващо дейностите, необходими за диагностика и лечение на пациенти с COVID. Статутът на тези ЛЗ предполага наличието на специалисти, материална база и възможност за улеснен механизъм за държавно финансиране. Да се включат и областните болници в страната. Водещите ЛЗ в София и в страната по COVID диагностика и лечение до момента да поемат ангажимент да предадат придобития опит. Лечебните заведения по чл. 5 от ЗЛЗ да бъдат осигурени с необходимите предпазни средства, консумативи и медикаменти, както и нужното финансиране, чрез съответните ведомства.

2. Ясни и единни критерии за хоспитализация. Използване на бърз антигенен тест за редуциране на времето до хоспитализация при пациенти, които до момента не са тествани.

3. Максимално бързо възвръщане на плановата дейност във всички останали ЛЗ. Гаранция за осигуряване на спешна помощ за всички други категории пациенти.

4. Командироване на медицински персонал, приоритетно анестезиолози, реаниматори анестезиологични сестри от всички болници, използващи обществен ресурс на финансиране. Осигурено финансиране за целия персонал, директно ангажиран в лечението на COVID пациенти.

5. Въвеждане на единен протокол на лечение (понастоящем използван в няколко от водещите болници).

6. Ангажиране на доболничната помощ в лечението и проследяването на пациентите без необходимост от хоспитализация.

7. Увеличаване на човешкия и материалния ресурс на контролните органи – РЗИ, общински контрол.

Очаквайте през следващите дни във ФАКТИ обширен анализ и идеи от    д-р Севдалин Куцаров за абсолютно необходимата и неотложна здравна реформа в България.

Continue Reading

БСП

Нинова след като заработи като санитар: Видях уморените лекари и реших, че когато изляза, ще помогна (СНИМКА)

Published

on

Видях уморените лекари и санитари и реших, че когато изляза, ще помогна с каквото мога. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БТВ , а повод е решението й да стане санитарна в бившата Окръжна болница

“Каквото наредят лекарите и медицинските сестри, това правим – чистим, раздаваме храна на болните, преобличаме ги, помагаме им да се хранят, дезинфекцираме, сменяме чаршафи. Физически не е тежка работата. За мен емоционалният и психически момент е труден”, каза тя.

Нинова изтъква, че видяла трите страни на COVID.

“Бях от страната на болните, сега съм от страната на тези, които се грижим за болните, и съм председател на парламентарна група там, където взимаме решенията и носиш отговорността за милиони хора, като натиснеш копчето в парламента. И това ме прави по-пълноценна във взимането на решения”, каза още тя.

Нинова изтъкна, че кадрите не стигат. Откривали се легла, но няма кой да обслужи болните.

Действията на управляващите днес доказват този хаос в управлението на кризата. Тези хора нямат аргументи. Затова им казах “елате в болниците”. Какво им пречеше днес да запишем, че ваксините ще са доброволни и безплатни?, коментира лидерът на БСП. Нашата позиция на този етап е да се проведат редовни избори през март, заяви Нинова.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al