Благодарение на г-н Пеевски дойде светъл ден за българското книгоиздаване

Дойде светъл ден за българското книгоиздаване. От повече от 15 години гилдията ни се бори за намаляване на ДДС на книгите и благодарение на инициативата на г-н Делян Пеевски, подкрепена от г-н Бойко Борисов, както и от българския парламент, това вече е факт. Това заяви пред БНТ Веселин Тодоров от издателство „Сиела“ във връзка с приетите поправки в Закона за ДДС, които бяха предложени от депутата и издател на „Телеграф Медиа“ и неговите колеги-председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.-шефа на парламентарната група на Движението Йордан Цонев..

По думите му до вчера България е била на второ място в света по най-високо ДДС на книгите, а българските издатели са били ощетени. „Единственото, на което се надяваме от тук натам е, това да бъде крайна мярка. Защото това не е само подкрепа за книгоиздателския бизнес, а е подкрепа и за читателите“, заяви още Тодоров.

На свой ред Йордан Антов от издателство „Бард“ заяви, че падането на цените ще бъде плавен и постепенен процес и намалението няма да е голямо. Колегата му от „Сиела“ обаче заяви, че това е въпрос на политика на самото издателство. „Някой може да прецени, че цялата икономия от ДДС ще отиде за него или за редакторите, за писателите. При нас ценообразуването зависи най-вече от себестойността на книгата. Така че при всички случаи ще постигнем това 9% намаление на крайната цена за новите книги“, заяви Веселин Тодоров. Той обясни, че цените на старите книги ще останат същите, защото голяма част от тиражите им вече са продадени, а и смяна на продажбената цена би означавала книжарниците да затворят поне за 2 месеца.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене