Директорът на НП „Рила“ дава обяснения за багера на Седемте рилски езера

Директорът на НП „Рила“ дава обяснения за багера на Седемте рилски езера

Трябва да се борим с проблемите, особено с ерозията, настъпила заради засиления туристически поток на Седемте рилски езера заради лифта. Това заяви бившият директор на природен парк „Витоша“ Тома Белев.

Според него обаче използването на такава техника не е допустимо там.

Белев обясни, че чакълът е позволен, но в случая той е в зона от „Натура 2000“. Освен това при определени природни условия можело да попадне в езерата, съобщава news.bg.

По думите на Белев, ако се направи правилният проект за борба с ерозията и възстановяване на тревните чимове, които се отглеждат 3 години, за да се възстановят там, където са изровени, с връщане на почвите, ще бъде по-добре.

Както ИНФОМРЕЖА вече съобщи, Окръжната прокуратура в Кюстендил се самосезира вчера по повод публикации в медии относно наличие на строителна техника на територията на Седемте рилски езера.

В редица от тях са споделени снимки на багер в близост до езерото Бъбрек и са изразени опасения от извършване на изкопни работи.

В рамките на надзора за законност, прокуратурата е разпоредила спешна проверка, която следва да бъде осъществена от сектор „Икономическа полиция“ в Районно управление – Дупница при Областна дирекция на МВР.

Предстои да се изяснят причините за наличие на строителната техника, да се установят и проверят издадените разрешителни, както и да се снемат обяснения от директора на Национален парк „Рила“.

Проверката следва да приключи в най-кратък срок, след което материалите ще бъдат предадени в Окръжна прокуратура – Кюстендил.

Междувременно министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Оперативна програма „Околна среда“ спиране на дейностите по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила” II-ра фаза“ и извършване на извънредни проверки на изпълнението му.

На ръководството на Национален парк „Рила“ e указано да преустанови всички дейности в изпълнение на проекта до приключване на проверките на място.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене