От 1,20 на  35 стотинки за кубик минерална вода  ще пращат хотелиерите в община Гърмен по решение на ОБС

Съветниците от ОБС Гърмен  одобриха предложението на кмета на общината Феим Иса и намалиха  с цели 71 % таксата  за ползване на минерална вода от хотелиерите на територията на община Гърмен .

Така според  взетото решение на последната сесия която се проведе преди дни , те ще плащат повече от три пъти по-малко за кубик  минерална вода . До момента  хотелиерския бизнес плащаше по 1,20 лева за ползването на един кубик минерална вода. Занапред тази такса ще е само 35 стотинки за кубик, което прави намаление от 71%.

Съветниците озакониха решението си  като гласуваха  промяна на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги

„Туристическият бранш понесе най-големи зауби по време на извънредното положение. Ще трябва доста време отново  за да заработи на пълни обороти. Направихме справка и установихме, че в други общини цената за ползването на минерална вода е по 35-40 стотинки за кубик. Надяваме се, че с това решение ще помогнем на туристическия сектор”,заяви  кметът на община Гърмен – Феим Иса.

Съветници предложиха и освобождаване на хотелиерите и ресторантьорите от плащането на всякакви данъци и такса смет за двата месеца на извънредното положение. То обаче не бе прието. Мотивът на останалите им колеги бе, че много представители на туристическия бранш са направили ремонти на базите си през това време и на практика е извършвана дейност по сметосъбиране и сметоизвозване от техните обекти.

Друг аргумент за отхвърлянето на предложението бе, че много от обикновените хора са останали без работа и за тях също е трудно да си плащат данъците. Затова няма да е справедливо да се освободи само бизнесът от налози,а и общинската хазна се нуждае от постъпления, тъй като са направени и много непредвидени разходи в борбата срещу разпространението на коронавируса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене