7 деца и 2 учителки се натровиха в Банско

object_18892_090204172205

Сред настанените в болницата в Разлог има и момиче от Благоевград, пролошало им след обяд с пиле с ориз и вечеря кюфтета, проверяват и водата…

Нов случай на хранително натравяне в Банско вдигна на крак институциите. Седем деца настанени в хотел „Орфей“ в курорта, от който две французойчета, са приети завчера в болницата в Раз­лог със симптоми на храни­телно отравяне. Сред тях е и момиченце от Благоевград – Ния, както и една от ръково­дителките. Още една от ръ­ководителките – на румън­ската група, беше транспор­тирана за болницата вчера около 10.30 часа с линейка на Спешен център – Банско. Според дежурната лекарка Маргарита Георгиева състоя­нието на децата се подобрява.

„При нас постъпиха седем деца и една от ръководител­ките, всички със стомашно- чревни оплаквания, но вървят към подобрение. Всички са приети с повръща­не и диария, но с оскъдни изхождания. Вероятно става въпрос за вирус. Имало е и други деца с оплаквания и леко неразположение, но те са добре и не са постъпвали при нас. Две от децата са френски граждани, на по 13 години. Възможно е да е хра­нително отравяне, но е въз­можно да е и от водата. До­като не излязат резултатите от пробите, не можем да сме сигурни“, каза д-р Георгиева.

Ръководител на групата от Благоевград е математичка- та от 2-ро ОУ Катя Михова. В телефонен разговор вчера тя отказа коментар с думите: „Нищо не мога да ви кажа, оставям без коментар неща­та“, и затвори.

Шофьорът на автобуса, с който са пристигнали децата – Марин Велев, сподели, че също не се чувства добре. „От снощи всички са с разс­тройство и повръщане, висо­ка температура – между 38 и 39 градуса, и лежат. В мо­мента седем деца са в бол­ница. Не можем да си об­ясним на какво се дължи. Някои казват, че може да е от водата, но може да е и от храната. Снощи вечеряхме кюфтета и кебапчета, но де­цата почти не ядоха, а на об­яд менюто бе пиле с ориз. За мен лично пилето не беше с добър вкус и може да е от не­го. Пием минерална вода и само се мием с чешмяна. От хотела се погрижиха за под­ходяща закуска за такива случаи. Препекоха филийки със сирене и чай с мед и за­хар“, каза шофьорът Марин Велев.

Светла Костова, помощник-ръководител на групата, сподели: „Засега нямаме но­ви случаи. Децата са под ле­карско наблюдение, няма повод за тревога“.

Управителката на хотела Йорданка Попова първона­чално отказа коментар, но след това реши да даде по­зицията си и каза, че храна­та се приготвя в хотела. „Постоянно зареждаме прясна храна и не задържа­ме храна в кухнята. Симпто­мите на децата започнаха вчера след 16.30 часа. Те об­ядваха по-късно, около 16.00 часа, тъй като бяха из­вън хотела, и не мога да ка­жа дали са консумирали не­що навън. Минерална вода има навсякъде в хотела, раз­бира се, срещу заплащане. Най-напред ми казаха за две деца, който са били с повръ­щане и висока температура. Към 02.30 часа през нощта ми се обадиха за още някол­ко деца и двама придружи­тели. В хотела имаме 150 гости, няма други хора от гос­тите с такива симптоми. Ин­спекторите взеха всички необходими проби от персо­нала и храната, така че в срйда очакваме резултати“, каза Й. Попова.

Вчера бяха предприети незабавни проверки от РЗИ и Инспекцията по храните. На място в Банско бяха шефка­та на РЗИ – Благоевград Ле­на Павлова и шефката на клона на РЗИ в Разлог Тат­яна Джупанова със служите­ли от двете институции. Про­би бяха взети от храната, во­дата, помещенията и всички служители, резултатите ще станат ясни в сряда.

Групата е от 50 човека от България, Румъния и Фран­ция. Те са отседнали в хотел „Орфей“ в Банско. Пристиг­нали са на математически лагер на 1 -ви август и ще ос­танат до шести. В събота са били на разходка в село Добърско, но там не са консу­мирали нищо. Обядът – пиле с ориз, таратор и ябълка, им е сервиран в 16.00 часа, тъй като тогава са се прибрали в хотела. Вечерята е сервира­на в обичайния час. Симпто­мите са се появили след 19.00 часа.

Хотел „Орфей“ се менажира от фирма „Мениджмънт Хотелс“ ООД.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене