Неврокопчанин постави рекорд по дълъг живот!

На 22 юни т. г. дядо Димитър Перухов от гр. Гоце Делчев навърши 104 години.
Той е най-възрастния жител в Гоцеделчевския край, към който спадат и общините Гърмен, Сатовча и Хаджидимово.

Известен в Гоце Делчев повече като ‘’бай Митьо ‘’ заради бодрата му походка допреди десетина години, той е първият печатар в града. Това е основната му професия от 1932 г. до 1968 г. След това за известно време работи като огняр в гимназията на града, след което започва да се занимава почти до 100-годишнината му с книговезство – подвързия на книги, вестници, документи.

Дълги години е активен член на местното туристическо дружество и учавства в десетки походи из Пирин, Рила и останалите бългрски планини. На 86-годишна възраст се изкачва на вр. Мусала – най-висок на Балканския полуостров.

На въпроса на какво се дължи дълголетието му дядо Димитър споделя, че освен на неупотребата на алкохол и цигари, той винаги се е стремял да бъде в много добри отношения с хората, с близките му, от младини притежава способността да не се ядосва, за него най-важно е спокойствието. И винаги го постига.

Убеден е, че бездействието е пагубно както за здравето на човека, така и за неговото самочувствие. Затова доскоро отглеждаше зеленчуци в двора си, но повече бе известен като най-възрастния тук лозар – с хубаво лозе извън града.
Сега всеки ден след закуска, подготвена от дъщеря му, която се грижи за него, дядо Димитър си прави над половинчасова разходка по улицата на която живее. В много случай това прави и след обяд. Обича след това да седне на столче пред къщата си и да наблюдава минаващите хора.

Чувства се вътрешно здрав, паметлив е. Спи добре, пие лекарства за кръвно налягане. Храни се повече с млечни продукти, супи, обича сладкото, , напоследък отбягва месото. Проблемът му е в чувствителното отслабване на слуха и зрението му, поради което трудно гледа телевизия. Смущава го и факта, че през половината от деня е сам в къщи – дъщеря му, която много се грижи за него, отива и на работа.

Като цяло дядо Димитър е все още оптимист и с позитивно настроение. Радва се на 6 внуци и 8 правнуци, но най-доволен е от дъщеря си Велка, която живее при него и се грижи за него. Тя пък от своя страна е доволна от баща си, като споменава, че не й създава големи затруднения и си живеят сравнително добре.

По повод 104-годишнината му дядо Димитър получи медал, грамота и парична награда от Министъра на отбраната на България, връчени му от Елена Икономова – Председател на Областен управителен съвет-Благоевград на Съюза на ветераните от войните в България.

Пожелаваме на дядо Димитър здраве и спокойни старини.

Атанас Панчелиев

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене