Спецпрокуратурата и МВР с разкрития за арестите в наркоотдела на ГДБОП – шефът на дирекцията опъвал чадър срещу подкупи от 5 до 10 хил. лв., имат връзка с дрогата в „Студентски град“ (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Ръководни служители в ГДБОП, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, наблюдаващият досъдебното производство прокурор Георги Николов и директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР Стефан Банков разкриват подробности за неутрализирането на организирана престъпна група.

Днес се окачва и съдът да реши дали да остави в ареста двамата антимафиоти от ГДБОП и служителят на МВР, които бяха задържани при специализирана акция.

Те са уличени за получаване на подкупи и чадър над дилъри. Сред задържаните са Цветан Панков – началник на отдел „Противодействие на наркотрафика и разпространение на наркотици” в ГДБОП и Кирил Ванков, който е шеф на сектор в същия отдел.

„В резултат на тази престъпна дейност са били предотвратени редица акции и разследвания, като е предоставяна на разследваните лица предварителна информация. 4 лица са участвали в групата, като двама заемат висши ръководни длъжности в ГДБОП. Един е извън системата на МВР. Третият участник е разузнавач първа степен към ГДНП“, съобщи Сийка Милева.

Дейността на групата е била получаване на подкупи за неутрализиране на конкуренти, както и за осигуряване на чадър. Предоставяна е и предварителна информация за предстоящи действия на правоохранителните органи. Групата е разкрита със съдействието на лице, което от години е било изнудвано и е давало подкупи в размер от 5 до 10 хил. лв. Той е получавал и и информация кога и как да се укрие, за да не бъде задържан.

Служителите на ГДБОП се пазели много и спецоперацията е била трудна. „Началникът на борбата за наркотрафика лично е поискал 10 хил. лв., като е искал на мястото на срещата, определено от него, да не се носят мобилни телефони, за да не бъдат проследени. Той е бил задържан в гъста гориста местност в Западен парк с част от поискания от него подкуп“, разкри още Милева.

„Разследването беше много трудно. Изключително нагло и арогантно беше поведението на началника на дирекцията. Той не се спираше пред нищо, за да иска, изнудва и манипулира с цел получаване на исканите средста. Двамата са работили дълъг период от време. Единият е създавал проблеми на разследвани, а другият е обещавал да им помогне с цел подкуп. Тези хора имат малки деца, но дори не се притесниха, че покровителстват наркоканал не само у нас, но и в Европа и така рушат и имиджа на страната ни, тъй като те са контактната точка с чужбите служби и поставиха под въпрос работата ни с тях“, каза Банков. Според него групата е действала и през 2014 г., като той е предоставил материали за това на Спецпрокуратурата.

Двамата арестувани от ГДБОП са осуетили и операция на дирекция „Вътрешна сигуронст“ през 2017 г., но не е допуснато да бъдат осуетени международни операции. От една година те са били поставени на мониторинг. „Наблюдавали сме ги и имаме достатъчно данни за престъпната им дейност“, заяви Банков и разкри, че намерената в „Студентски град“ дрога също има връзка с разследването на ОПГ-то в ГДБОП.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене