Еврокомисията ще разследва дали изграждането на ам струма,кресненското дефиле, през Кресненския пролом спазва директивата за безопасност по пътищата

КОАЛИЦИЯ „ДА СПАСИМ КРЕСНЕНСКИ ПРОЛОМ“

 

Съобщение до медиите

Еврокомисията ще разследва дали изграждането на АМ Струма през Кресненския пролом спазва директивата за безопасност по пътищата

гр. София, 25 юни 2020 г.

 

Европейската комисия (ЕК) ще започне разследване в рамките на EU Pilot, за да установи дали избраният от правителството вариант за АМ „Струма“ през Кресненския пролом спазва европейската Директива относно управлението на безопасността на пътните инфраструктури. За предстоящото разследване се разбира от писмоподписано лично от изпълнителния заместник-председател на еврокомисията Франс Тимерманс и еврокомисаря за околна среда Виргиниюс Синкявичюс. В документа се изброяват установените досега нарушения при планирането на участъка от магистралата през пролома и категорично се подчертава, „че проектът за автомагистрала „Струма“ следва да се изпълнява в пълно съответствие с правото на ЕС, включително законите в областта на околната среда и пътната безопасност, независимо от източника на финансиране и от това дали в Комисията е подадено ново заявление или не.

Писмото е в отговор на жалбата на 588 жители на Кресна, подкрепени от Общинския съвет на града, които апелираха сегашният път Е79 през Кресненския пролом да остане като локален, а АМ „Струма“ да се построи изцяло извън дефилето. 211 346 души се застъпиха към техните искания за спасяване на човешки животи, както и за опазване на поминъка и природата на Кресна чрез европейска онлайн подписка.

Проблемът с безопасността на участъка между Симитли и Кресна е сериозен, а нарасналият трафик представлява опасност и за хората, и за животните. Гражданите на Кресна настояват пред Европейската комисия час по-скоро да се построи единствената законна алтернатива, която решава всички тези проблеми – магистрала извън проломаИзцяло източен вариант на магистралата или вариант с тунел осигуряват пътна безопасност и регионално шосе за жителите на град Кресна, като нямат унищожително въздействие върху уникалната природа на Кресненския пролом и най-ценните земеделски земи и лозя в околността.

В писмото на Еврокомисията още веднъж се напомня, че проектът за строеж на Лот 3.2. от АМ Струма е в нарушение на Европейската директива за местообитанията. Документът посочва, че след подадената жалба от НПО през 2017 г. за тези нарушения, комисията е започнала двете наказателни процедури за НАТУРА 2000 от 2018 г. и 2019 г.

В края на 2019 г. ЕК отправи тежки критики към България относно Решението по ОВОС и Апликационната форма за Лот 3.2, което накара АПИ да оттегли проекта за еврофинансиране с риск обществото да плати цената. Пълната история на конфликта между интересите на строителните компании и гражданите се показва и в близо десетминутно видео на български и английски език.

Тимерманс и Виргиниюс добавят в писмото си, че срещу България е в ход и друга процедура за неизпълнение на ангажиментите на страната ни по управлението на НАТУРА 2000 мрежата. От Коалиция „Да спасим Кресненски пролом“ припомнят, че днес от 18:30 ч. в София и още 11 града в страната ще се проведат граждански протести за спасяването на НАТУРА 2000 и против промените в Закона за биологичното разнообразие.

 

За контакти:

 

Андрей Ковачев – 0887 788 218

Петко Ковачев – 0899 444 374

Димитър Василев (жител на община Кресна, вносител на петицията до ЕК) – 0887 584 853

www.kresna.org

www.facebook.com/savekresnagorge

 

 

 

Коалиция „ДА СПАСИМ КРЕСНЕНСКИ ПРОЛОМ“ е неформално природозащитно обединение, което от 1997 г. работи за спасяване на Кресненски пролом и за нашето основно искане: „Магистралата извън пролома”. Коалицията обединява: Екологично сдружение „За Земята”/Приятели на Земята, Институт за зелена политика, Сдружение за дива природа Балкани, Българско дружество за защита на птиците, „Училище за природа“ – с. Влахи, CEE Bankwatch Network, Friends of the Earth Europe

Еврокомисията ще разследва дали изграждането на АМ Струма през Кресненския пролом спазва директивата за безопасност по пътищата снимка 1

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене