Иванка Джибова от Баничан: Продължавам да спазвам традицията, да събирам билки, да плета на този ден венчета от тях и да ги подарявам за здраве и против уроки

Днес е най хубавият летен празник Еньовден.  На този ден отново сме с г-жа Иванка  Джибова от гоцеделчевското село Баничан която дълги години предаваше традиците за всички празници на подрастващите поколения  в  училищата и макар днес вече да е пенсионерка  тя остави  своите  следи в запазването на традициите които ще се помнят и спазват от поколенията в Гоцеделчевско .  Ето какво сподели тя  за хубавият празник Еньовден който празнуваме днес .

Еньовден е един от най- хубавите  християнски празници . Той  е посветен на кумството, на билките и лятното слънцестоене. Има поверие, че на този ден билките са най -лековити, особено брани сутринта преди изгрев слънце.

 

И не само на този ден и до Еньовден е най -добре да сме набрали билки за  ароматен чай който не липсва на моята трапеза  през цялата година .

Аз, с много любов  продължавам да спазвам традицията да събирам билки за зимата от познати места, които са пазени от светиите(нали знаете, че село Баничан е известно с шестте храма и седми сега се строи). Винаги бера билките за чай близо до храмовете  защото според поверието те са пазени от светиите .

И тази година на няколко пъти ходихме и набрахме а днес  рано закичих входната врата на домът ми  с еньовче и венче от билки, за здраве и против уроки. Приготвих и много  вкусен, ароматен чай за да  почерпя децата си и всеки, който днес ми  дойде на гости. Ще пием днес сок от бъз, от вишни, касис , изобщо  денят го посвещаваме изцяло на билките .

В двора  си имам мента, джоджен, здравец, седефче, копър,жълт кантарион, мащерка, босилек.Радвам се на тези лековити билки като на мои деца защото те наистина са лековити и ги пием  с удоволствие   за здраве .

Преди години на този празник  ходехме чак до Рилския манастир и беряхме риган от там. И в Баничан има риган но тук цъфти  по късно.

Красотата е голяма за Еньовден в Баничан ,тази година макар и многото дъждове и закъснялото лято  ,поляните са побеляли от бял равнец, затова тази билка по места се  казва  еньовче.

Аз  лично комбинирам набраните билки за Еньовден  и чаят който правя е с невероятен  аромат.

Сега съм пенсионерка и имам повече свободно време. От билки съм  изплела  и венчета и според традицията  ще  подарявам днес на децата на внуците и на всички близки които днес ще  ми гостуват  на чашка  ароматен билков чай.

Еньовден  е , Честит празник на всички , да са живи и здрави именниците  които днес ще празнуват „ сподели  г-жа Джибова която  в родното си село Баничан е един от стожерите които освен ,че спазват традициите , ги и предава  на подрастващите поколения  със заръката да ги съхраняват и  да ги  предават за да не се забравят най- красивите български традиции.

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене