Градушка разплака стопани в Сатовчанско, съсипа до 90% от тютюна и другите насаждения

Едно зло никога не идва само. След като миналата седмица градушка удари нивите в населените места на община Сатовча, то вчера за втори път природното бедствие буквално помля насажденията на полето. Най-засегнати са тютюневите ниви, макар че в района все по-малко хора отглеждат „зеленото злато”. „Тютюнът е съсипан на 90% в селата Туховища, Вълкосел, Слащен и Боголин. Загубите са големи и при останалата селскостопанска продукция. Стопаните нямат застраховки на своите земеделски имоти. Още днес написах писмо до земеделския министър с искане за осигуряване на обезщетения на тези хора. Те са в паника, няма да имат никакви доходи заради градушката, която на практика унищожи препитанието им”, заяви кметът на община Сатовча – Арбен Мименов.

Само преди седмица производители на лавандула в Неврокопския край протестираха, след като вече две години напразно чакат да си получат парите за предадения от тях разсад за лавандула. Те имат протоколи за предадената през ноември 2018 г. продукция, но така и не са взели стотинка за нея. Те предупредиха, че ако до дни не си вземат заработеното, ще протестират ефективно и ще затворят границата с Гърция на ГКПП-Илинден-Ексохи.

Над 100 семейства от общините Гърмен, Сатовча и Гоце Делчев си чакат парите 19 месеца. Три фирми от Казанлък, от село Александрово и от Поморие дължат съответно 150 000, 140 000 и 102 000 лева на земеделците.

„Изпратил съм писмо до премиера Бойко Борисов, сезирали сме и Окръжна прокуратура-Благоевград. Хората се чувстват ограбени и искат да си получат парите. Тази година също платили за разсад, който е готов, но стои по нивите, защото никой не идва да го изкупи, а стойността му е за близо половин милион лева”, заяви кметът на община Сатовча – Арбен Мименов. А сега градушката удари и тези, които разчитаха на други земеделски култури за своя поминък.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене