Предлагат да не се взима книжка при липса на „Гражданска отговорност“

Да отпадне мярката за временно отнемане на шофьорската книжка при липса на сключена застраховка „Гражданска отговорност“ (ГО). Това се предвижда в проектозакон за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата.

Идеята е да отпаднат мерките за временно отнемане на шофьорската книжка на водач без застраховка ГО и временно спиране от движение на транспортното средство по същия повод – до момента на нейното сключване. От Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) обаче се обявиха против предложението. „Понижаването на степента на контрол и санкции по отношение на застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите би имало сериозни негативни последици по отношение на обхвата и съответно нивото на защита на обществения и индивидуален интерес“, смятат от АБЗ. Според тях е възможно това до доведе до автомобили без ГО, които да се движат по пътищата, и да увеличават рисковия фактор.

Чрез полицата се осигурява бързо и пълноценно обезщетяване на вредите от ПТП, нанесени на невинно-пострадали лица, съответно се защитава както индивидуалния, така и обществения интерес. „Намаляването на обхвата може да има тежки дългосрочни последици за обществото и за институциите, особено с оглед на трайно високия брой на ПТП в страната“, казват застрахователите и добавят, че България е между страните с най-тежък пътен травматизъм и с най-много жертви на пътя в рамките на ЕС.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене