Без категория

НОВА МЕСТА: Лятната академия се провежда за пети път в базата на Музея на Народното творчество в село Скребатно

ооо

„Родопска магия“ е място където хора от различни възрасти успяват да разменят идеи, мисли и чувства свързани с музиката, театъра и поезията. Лятната академия се провежда за пети път в базата на музея на Народното творчество в село Скребатно. Нейн организатор е Огнян Вълев.

– /Огнян Вълев/ „Родопска магия“, за първи път е с много повече участници, от колкото предишните години. Имаме представители от музикалното училище в Пловдив – те са много силни китаристи. Имаме традиционни участници, които идват за пети път от София. Интересното е, че тази година от 15-ти ще започне втора част на Академията и тогава ще дойдат и цигулари от Солун.

В Академията за пети пореден път участва и Тео от група „Немо“.

– /Огнян Вълев/ Тази година за него беше много трудна, защото той преди една седмица се ожени – той е младоженец, но въпреки всичко държеше много да дойде и учениците го чакат.

– /Теодосий Цингилев – Тео/ Академията е едно много забавно, едно зареждащо събитие за всички участници и място, където за кратко време – за 4 дени постигаме неща, които в ежедневната си работа постигаме зя няколко месеца.

Освен че преподава класическа и модерна рок китара, Тео е психолог и музикален психотерапевт под супервизия.

Друг интересен участник владеещ изкуството на китарата и ножа е младият Марио. Разбира случайно за академията по време на фестивала на класическата китара в Гоце Делчев и днес той е тук, зареден с много изненади.

– /Марио Цветков/ Обичам да ходя на лов с моя баща, обичам също да прекарвам и време в къщи пред компютъра. Измислел съм една моя торта, която ще приготвя тук на Академията.

Желанието на Преслав от Плевен, участник в Академията е да се запознае с много и интересни хора. До като снимаме Преслав продължава да преписва партитури за нощния концерт около лагерния огън. Той се е докоснал за първи път до китарата преди една година.

– Преславе, какво те впечатли когато за първи път пристигна в село Скребатно?

– /Преслав Атанасов/ Още в началото, когато изкачвахме тези високи баири и даже на някои от нас ни прилошаваше, забелязахме изключителната гледка надолу, другите малки селца, чистия въздух, свежата природа.

– Сега какво правиш тук, времето е прекрасно, твоите приятели играят, а ти с нещо друго се занимаваш?

– Довечера ще правим един лагерен огън, на който ще свирим, ще се забавляваме и нашите преподаватели решиха да ни измислят някаква пиеса, за която обаче няма още едно копие на ноти. Аз помагам като преписвам нотите на един менует – един много интересен и забавен менует, за класическа китара.

Филмова музика и звуков дизайн са заниманията на Николай Михайлов, преподавател по класическа китара, камерна музика и музикални ансамбли в Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен.

– Тази година за първи път реших да доведа и мои възпитаници, които да усетят магията на мястото и в една по-нетипична обстановка за тях да творят, което е много важно за нас музикантите. Очакванията като цяло са свързани с това да им покажа един по-различен свят, който много повече се доближава до изкуството с което се занимават, може би още не го осъзнават, но в една градска среда, много по-трудно се твори от колкото сред природата. Дори по неосъзнат път това много им влияе и им действа, и връщайки се отново в родния си град Плевен, заряда с който започват отново да работят е съвсем различен и това изключително много помага в самия творчески процес.

Всички 26 участници ще прекарат на това красиво място няколко незабравими дни в хармония със заобикалящата ги природа, в единение, което всеки китарист търси, за да произведе най-чистата емоционална енергия по време на свирене./Тв Запад/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене