Две интересни предложения на партия „ Зелените“ и групата на „Промени Гърмен“ ще бъдат разгледани от ОБС Гърмен

Две предложения ще бъдат разгледани в ОБС Гърмен на предстоящата сесия която ще се проведе на 26.06./ петък/ от 17 часа  в залата на ОБС. Те са последни точки от дневният на предстоящата сесия за месец юни която свиква председателят на ОБС –Гърмен Денислав Шенгов.

Двете предложения са внесени от групата съветници на „Партия Зелените“ и от групата съветници на „Промени Гърмен“.

Предложението на ПГ „Промени Гърмен“ по принцип са в две точки, а именно: Да бъдат освободени от такса смет, данък сгради и такса минерална вода всички хотели, къщи за гости, стаи за настаняване и онези търговски обекти, които бяха принудително затворени заради пандемията от коронавируса.

Втората точка от предложението на групата съветници от „Промени за Гърмен“ е: Приходите, които постъпват в общинската хазна от дадено населено място да се връщат обратно в същия размер под формата на инвестиции в съответното населено място за не по-малко от две години. Като пример са посочени двете големи села Рибново и Дебрен, в които местните хора искат да им се връщат събраните данъци като инвестиции за селата им.

Като вносители и защитници на предложенията на ПГ „Промени за  Гърмен“ са се подписали петима общински съветници, а именно: Инж. Красимир Пендев, Васил Башов, Джаит Чауш и Явор Куйбишев.

Предложението на съветниците от партия „Зелените“ в предложението си до ОБС Гърмен се обявяват против продажбата на имот № 24267V77.1 от землището на село Дъбница в местността „Кури Чаир“, който в момента е частна общинска собственост с площ от 132 св. м. актуван на 04.10.2016 г.

Аргументите на вносителите, които оспорват продажбата на въпросният имот се базират на доводите, че имота се намира на входа на село Дъбница и представлява лицето на селото. Зелените от ОБС Гърмен не смятат за необходимо имота да бъде продаден по следните причини. Според вносителите и оспорващите продажбата, данъчната оценка на имота е в размер на 264 лева, сума която по никакъв начин не би подпомогнала бюджета на община Гърмен при евентуална продажба.

Имота според „Зелените“ може да бъде използван за нуждите на кметство Дъбница, с което да се подобри визията и лицето на село Дъбница. Също така имота може да бъде включен за озеленяване и в него да се построи беседка и чешма, за да може хората пътуващи за общините Гърмен, Сатовча, Доспат, Гоце Делчев или община Хаджидимово да могат да спират за почивка. Срещу самият имот пък се намира и изградената преди години зеленчукова борса на която спират много хора и туристи от всякъде, за да си пазаруват плодове и зеленчуци, имота според предложението може да бъде използван и за подобряване на търговските позиции на село Дъбница.

Така предложението на „Зелените“ от ОБС Гърмен е категорично за промяна на собствеността на въпросният имот в местността „Кури Чаир“ в землището на село Дъбница от Частна общинска собственост в Публична общинска собственост и той да не е повече обект за продажба, да бъде включен в програмата за озеленяване на община Гърмен както и да бъде предаден за стопанисване на кметство Дъбница. Целта на гореизложеното от нас е да подобрим и направим селата в община Гърмен да имат добър Европейски вид, са категорични зелените общински съветници от ОБС Гърмен.

Според предварителния отговор на кмета Феим Иса, благоустрояване на спорния имот може да се извърши без да се променя статута му от частна в публична общинска собственост. Към настоящият, общинска администрация Гърмен няма намерение да предлага за продажба горепосоченият имот.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене