ПРОМИВАТ МОЗЪКА НА ПОМАЦИТЕ В РАЙОНА С ОПАСНА КНИГА!

Книга срещу освободител­ния характер на Балканската война се разпространява тай­но в джамиите на Родопите, предаде www.toppresa.com миналата седмица. Неин ав­тор е Исмен Реджепов, който твърди, че е бил много близък с писателя Николай Хайтов. Книгата със заглавие „Бал­канските войни в Родопите 1912-1913 г.“ е първото изда­ние на основаната неотдавна неправителствена органи­зация „Европейски институт Помак“.

Историческото из­следване защитава тезата, че войната не освобождава българите мохамедани, а е насочена срещу тях. Турция била готова и е отстъпила до­броволно Родопите на Бълга­рия, но българите християни извършили геноцид над „по­маците“, като клали, прогон­вали и палили цели села, се подчертава в него. Читатели на книгата я определят като странна, тъй като според тях тя съдържа и промарксиче­ски тези, които съжителстват с проислямски. Авторът Ис­мен Реджепов твърди, че „в основата на исляма е заложе­на ценностна система, която се превръща в световна гос­подстваща система“.

Той обя­вява българите-мохамедани за потомци на скрили се в планината прабългари, бяга­щи от налагането на христи­янството по времето на княз Борис Първи. Подобна теза отстоява и председателят на „Европейски институт Помак“ Ефрем Моллов.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене