Алея на джаза в Банско увековечава световни музиканти

Да се създаде Алея на джаза в курорта Банско. Тази идея сподели идеологът, организатор и директор на джаз фестивала в града под Тодорка – д-р Емил Илиев. Това стана на работна среща с председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите – Вежди Рашидов, в кабинета на кмета на планинския град – Иван Кадев. Дискутирани бяха въпроси, свързани с културната визия на Зимната столица на Балканите и на столицата на джаз музиката в България.

Според д-р Илиев чрез изграждането на паметни знаци може да се почете паметта на големи български и чуждестранни музиканти. Кметът Иван Кадев подчерта важността на естетизираната градска среда и значението на паметниците за възпитанието на младите и съхраняването на историческата памет.

„По време на карантината и извънредното положение, най-често задаваният въпрос беше дали ще има джаз фестивал тази година. Ще бъдем радостни, ако успеем за 23-ти път да посрещнем в Банско гости, които идват тук специално заради фестивала. Това е един от начините бизнесът в града да бъде съживен ”, заяви Иван Кадев.

Международният джаз фестивал е музикалната емблема на Банско. Банскалии отдавна са приели тази музика и чакат с нетърпение всяка година най-мащабното музикално събитие. Пристигат винаги и хиляди туристи, което е една от целите на местната власт – да осигури заетост на легловата база в курорта и през летните месеци. Джаз фестът поставя Банско на картата на света, както това прави и ски центърът в Пирин планина. Изпълнителите от всички краища научават за града ни, рекламират го пред свои познати, защото са запленени от атмосферата тук, от старинния запазен квартал, от гостоприемството на банскалии.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене