Без категория

Евакуирани хора, наводнени къщи и паднали мостове заради дъждовете

наводнения

Евакуирани хора, наводнени къщи, паднали мостове, потънали автомобили и селища без ток. Такава е ситуацията към момента в някои области на страната след поройните дъждове от изминалото денонощие, които на места продължават и в момента, предаде Нова ТВ.
Бедствено е положението в 7 села в Община Родопи, край Пловдив. В Храбрино, Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Извор и Дедево ситуацията е критична.
В село Храбрино се е срутила подпорна стена на река, отнесен е и водопроводът. Там дъждът е валял в продължение на пет часа.
„Вчера валеше много обилен дъжд. Изведнъж почна да бучи реката много силно. Водата се отби към центъра и по едно време започнаха да падат стените, делящи пътя от коритото на реката. Аз съм на 75 години и такова чудо не е било никога”, разказа една от жените, които живеят близо до реката.
В село Първенец пороят отнесе два моста. Затворен е пътят за Брестовица, Бойково и Дедево. Три села са без ток. Заради поройния дъжд е преляла реката в село Марково.
Край Враца две реки преливат. Наводнени са къщи в селата Горно Пещене, Бели извор, Осен, Мраморен, Борован. Залети са пътища. Спряно е движението по жп линията Враца – Криводол, защото част от траверсите са отнесени.
Има залети къщи и дворове в Криводол, след като реката е излязла от коритото си.
На 29 сигнала за отводняване и закъсали автомобили са се отзовали спасителните екипи в Област Монтана.
В София-област снощи беше свикан щабът за бедствия. Между София и Своге, в участъците край Реброво и Владо Тричков, пътят е наводнен. Най-тежка е ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен. Прелялата река Батулийска е наводнила и участъци от жп – линията в района, поради което влаковете се движат с ограничена скорост и закъснения.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене