Нов шедьовър на Цветан Кавраков, уникалният самоук творец от Сатовча зарадва цяло семейство

Цяло семейство увековечи в уникална картина изработена от гнайс на прах самоукият творец от Сатовча Цветан Кавраков. Картината на семейство Гущераклиеви е поредният шедьовър сътворен от Цветан Кавраков, който неспирно твори и се радва на одобрението на хората от региона и страната.

„Тази картина е направена от ГНАЙС ОТ ЕСТЕСТВЕН КАМАК НАПРАВЕН НА ПРАХ, А ТВОРЕЦЪТ Е Цветан Кавраков.ОТ СЕЛО САТОВЧА. БЛАГОДАРИМ ЗА ГОЛЕМИЯТ ЖЕСТ ОТ НЕГОВА СТРАНА“ написа по повод  отличната изработка на прекрасната картина Иван Гушераклиев, с което изказа искрените си благодарности към твореца.

Вече повече от десет години Цветан Кавраков от Сатовча изработва с много усет и любов уникалните си картини от пясък. Той е самоук творец, а за дарбата си разбрал, след преживяна трудова злополука, която приковава младия мъж в инвалидна количка.

След инцидент през 2006 година Цветан остава в инвалидна количка. Жаждата за живот и силата на духа определят и неговото ново поприще за изява. Страстта му да рисува картини от пясък се заражда, след среща с приятел, който се занимава с подобен вид изкуство.

“ Това е много сложна техника още не съм я усвоил. Все нещо ново излиза. Никой не ми е показвал, не ме е учил и така сам всичко си го усвоявам. Първо се копира и така като мозайка все едно това е мозайка, само че с пясък“.

От както се случва инцидентът с Цветан ежедневието на съпругата му Зара непрекъснато е обвързано с мисълта за него.

„Изкуството което твори Цветан, му дава много сили, много кураж за живот. Справя се чудесно и така продължава напред. Той още от началото си личеше, че ще го усвои, защото добре се получаваха още първите картини и всяка следваща ставаше по-хубава и по хубава. Непрекъснато мисля за него как се чувства, дали е добре, дали има нужда от нещо. Където и да съм, живея с мисълта за него.“ Разказва съпругата Зара.

За почти 10 години Цветан успява да изработи около 1000 картини. Казва, че много хора са се опитвали да рисуват като него, но не им се получава. Пясъкът добива от камъни. Сам смесва цветовете, които са напълно естествени, без оцветители и химикали.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене