Учените се доближават до ваксина срещу малария

вакисина

Учени идентифицираха неизвестни досега антитела, които могат да допринесат за създаване на ваксини срещу паразита Plasmodium falciparum – виновника за най-сериозната форма на малария, съобщи Франс прес.След като голям брой протеини от паразита били подложени навъздействието на антитела, произведени по естествен път от имунната система на деца, заразени в Кения, учените открили неизвестни досега антигени. В резултат били разработени нови методи за използване на тези предизвикващите имунна реакция антигени чрез комбинирането им с ваксини.

„Резистентността към терапиите срещу малария е сериозен проблем, а това е свързано с необходимостта от създаване на ваксини срещу Plasmodium falciparum“, заяви един от ръководителите на изследването д-р Фейт Оузиър от Института за медицински изследвания в Кения.

Учените проследили повече от 6 месеца здравословното състояние на деца, които са носители на паразита, предизвикаващ малария. Някои от тях развили болестта, докато други били защитени благодарение на естествени антитела, които попречили на паразита да проникне в кръвните им клетки.Кръвните проби, взети от децата от втората група, позволили да се идентифицира комбинация от антитела, която осигурява цялостна защита срещу маларията.

„В миналото клиничните опити с ваксини срещу маларията бяха концентрирани върху една-единствена мишена и имаха ограничен ефект – отбеляза д-р Джулиън Рейнър от института Сангър във Великобритания. – Чрез този метод ще може системно да се тества ефектът върху повече мишени.“ Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.

actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене