Джигурово построи мечтаната църква – копие на храм-паметника „Александър Невски”

Когато правиш нещо с вяра и любов, рано или късно ще успееш. Доказват го хората в санданското село Джигурово, които години наред градят камък по камък своя мечтан православен храм. Църквата вече е напълно построена и се издига в целия си блясък в центъра на населеното място. Храмът е с уникална архитектура и площ от близо 300 квадратни метра. Новата света обител ще е на два етажа и ще носи името „Свети свети Петър и Павел“. Тя е в самия център на селото, на метри от сградата на кметството.

Църквата е умалено копие на храм-паметника „Александър Невски” и впечатлява всеки, който я види. „В момента обшиваме куполите с ламарина, предстои да направим и мазилка на цялата постройка. Горди сме с нашето дело! Бавно, но сигурно напредваме. Разбира се, че ще ни трябват още доста средства, за да закупим църковна утвар и да я изографисаме. Но връщане назад няма. Вярвам, че ще се справим с помощта на дарители, които вярват в нашата благородна кауза”, коментира кметът на Джигурово – Александър Мицев.

До момента за каузата са помогнали стотици дарители, Община Сандански и Дирекцията по вероизповедания към Министерския съвет. Но ще са необходими още над 100 000 лева, за да се завърши, изографиса и оборудва молитвеният дом. „Вярваме, че ще се намерят добри хора, които ще ни помогнат”, казват жители на населеното място. Няма да има друг такъв храм в региона. Всички ще се гордеят с него, щом той отвори врати, убедени са те.

В селището има само гробищен храм, който обаче е малък и е далече от населеното място, възрастните хора не могат да стигат до него. Новата света обител ще е на два етажа и ще носи името „Свети свети Петър и Павел“. Тя е в самия център на селото, на метри от сградата на кметството.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене