Срам! Професор Кантарджиев обиди жените от Доспат и Сърница: Страх ги било мъжете да не ги бият! Те си ги побиват и без това!

83-ма са заразените с коронавирус. Само в София са 14.

Такъв брой инфектирани в България е имало само веднъж, в пика на атаката през април. Ще се влошават ли тези тревожни данни? Дифузно или клъстърно е разпространението на COVID-19 в момента? Каква е причината за стряскащите данни близо месец след прекратяването на извънредното положение и на прага на отпадането и на извънредната епидемична ситуация на 15 юни? Може ли да очакваме възстановяване на най-строгите мерки на карантината, каквито имахме в течение на два месеца?

Обърнахме се за коментар с тези въпроси към шефа на шефа на Националния център за зα паразитни болести проф д-р Тодор Кантарджиев, който е и член на Националния операти за борба с коронавируса.
Ето какво отговори той пред медията ни:
– Проф. Кантарджиев, днешните данни аз заразените с коронавирус са направо плашещ
сме имали толкова голям брой, освен веднъж през април. Какво се случва?
– Не се случва нищо, което да не съм казал.
– Откъде са вземат толкова болни – клъстърна ли е заразата или дифузна?
– В моята лаборатория пробите бяха 173, 52-53 са от Доспат.
Тук-там капе от Пазарджишко, тук-там – от контактните, които се изследват. Там това ще се ли
много работа ще трябва, защото трябва да се затворят къщите.
Лошото е, че се събират три области – там работят хора от Благоевградска област, Смолянска. Но това ще се овладее. Лошото е, че има друг един синдром – „като отвързани“.
Започнаха да се събират на големи групи, да празнуват на зак правят отложени събирания. Това е опасното. Никой не казва трябва да ги затворят по домовете им. Насажда се някакво напрежение, че ги биели мъжете им и че това ставало заради коронавируса. Няма такова нещо. Той си я потупва и без корона вирус.

Най-важното е да се хващат п случаи и да не се допускат не които се случват при големите като сега в Сърница и Доспат защото хората, явно икономически принудени крият, че са болни. Сигурно не
дават заплати, ако не работят.
– А в София дифузно ли е разпространението на инфе защото само в столицата заразените са 14 души?
– В София не е дифузно, но е последствие от събирането на
Нека да се събират, но да се с
две семейства. Да ходят на ресторанти, но да ходят на открито. Вчера ходих на един ресторант-градина, но в градината май само аз. Изглежда само мене ме е страх.
Всичко друго – в „хладни механи“, както го описват нашите автори. Винаги трябва да се предпочита да се стои навън. А те сега те казват : дайте, ще правим танци-манци.
Сега не могат да се правят такива неща, а те тръгнали по дискотеки.
– При такъв ръст на заразените може ли да се върне извънредното положение?
– Извънредното положение си е политическо решение. Това, което аз съветвах, е да се предпочита всичко да се прави навън.
си вътре, в затворено пространство, да слагаш маска, ръцете да се мият повече, отколкото друг път си ги мием и да има няка
дезинфектант под ръка.
– А очаквате ли бройката на случаите още да нарасне?
– За утре и вдругиден не очаквам. Очаквам след седмица.
– Защо след седмица?
– Защото гледам какво става по страната. Хората не спазват дистанция, събират се много на едно място, празнуват много хора на маси.
– Какво ще правим при това положение?
– Нищо няма да правим. Ще се запазват мерките и мисля, че здравият разум ще надделее и хората да се научат да не слушат манипулативни изказвания на личности, които искат само да направят реклама на себе си. Защото за коронавируса вече всеки започна да се изказва.
Ще ви разкажа един хубав случай от 1997 г. край София се появи огнище на една болест, която е роднина на чумата и е особено опасна. За нея не се спори като в Народното събрание за „Ковид“ дали е опасен или не е опасен. Тя е особено опасна инфекция 6 месеца едни идиоти ми казваха: Кантарджиев, ти грешиш, това не е болестта. Когато по неоспорим начин го доказах с изоли микроба и прочее, започнаха да ми дават акъл какви неправилни мерки съм вземал, за да се справим с инфекцията. Обвиних не взе мерки, трябваше да купим ваксина от Съветския съюз. Казвам им, че няма каква ваксина да купуваме, защото няма ва те и обясняват: а-а-а, има, има, можехме да купим.
Същото ще бъде сега и с коронавируса. Разликата обаче е, че тогава теориите и фантасмагориите се слушаха по кабинетите  министри и на министри. Сега теориите и фантасмагориите са достояние на всеки да ги прочете в интернет и да ги видите по радио и вестници.
Тогава само да знаете какви идеи имаше – директорът на на Софийското окръжно ХЕИ каза да вземем напалм и да изгорим в гори около София, за да не допуснем инфекцията. Ние се подхилквахме, но това го слушахме по кабинети на министри и зам министри. Сега такива неща вече безконтролно излизат в публичното пространство.
Сега е същата работа. Аз съм го живял, затова ми е тъжно. Нищо не се е променило. Вярно, тогава теориите бяха локализира около София. Докато сега цялата държава казва да ги оставим да измрат.
Ще ми казват сега, че аз съм бил по гъбичките. Гордея се, че съм по гъбичките, защото цяло направление в микробиологията установих в държавата преди 30 години и не чакам „мерси“. Ама сега разни келеши да ми казват каква ми е квалификацията, съгласен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене