Официално! Доспат влиза под карантина!

Предприятието за играчки в Доспат, в което бяха установени 48 заразени с коронавирус работници се затваря временно, за да бъде ограничено разпространението на заразата, съобщиха от Областния съвет по сигурност в Смолян.

В Доспат заседава Общинският кризисен щаб, на който бяха гласувани нови противоепидемични мерки /от 08.06.2020 до 15.06.2020 г./ до второ нареждане:

  1. Задължително е носенето на защитни маски на открити и на закрити обществени места.
  2. Затварям всички детски градини, читалища, спортни площадки, детски кътове, спортни зали, къмпинги в населените места на Общината.
  3. Въвеждам задължителна дистанция от 1,5 метра между две лица на всички обществени места – магазини, аптеки, банки, Общинска администрация, и др.
  4. В питейните заведения, ресторанти и др.се забранява сядането на повече от две лица на една маса.
  5. Забранявам всички масови прояви – сватби, абитуриентски тържества, молитви и др., както и събирането на повече от две лица на едно място.
  6. Забранявам провеждането на културни мероприятия, семинари, срещи и др.
  7. Ограничавам достъпа до молитвените храмове – да се влиза контролирано и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.
  8. Използването на обществения и ведомствен транспорт да става както следва: пътниците да сядат през седалка, разположени шахматно до прозорците с капацитет не повече от 30 % като на един ред седалки сяда един пътник.
  9. Затварям всички пазари на територията на Община Доспат.
  10. Задължавам всички работодатели, собственици на търговски обекти и др. да спазват строго алгоритъма за провеждане на дезинфекция. Носенето на защитни предпазни маски и ръкавици от персонала е задължително.
  11. Община Доспат ще осигури защитни маски за всички, които не могат да намерят такива. Маски ще раздават чрез кметовете на населени места, а в гр. Доспат чрез домакина на Общината на тлефон 0893 34 90 59.

 

Предполага се, че заразата идва в Доспат от Сърница, заявиха от РЗИ- Смолян. В цеха в Доспат работят много жители от съседни села, включително и от Сърница, където бе регистрирано огнище на COVID-19.

Не се препоръчват пътувания от и към Доспат, обяви областният управител на Смолян Недялко Славов.

Информацията за новозаразените обяви директорът на Регионалната здравна инспекция в Смолян д-р Мими Кубатева.

„Нямаме още точно откъде, от кои населени места са положителните лица. След като получим и тази информация, ще започнем епидемиологични проучвания на всичките лица за техни контакти, които ще бъдат изследвани и ще бъдат поставени под домашна карантина. Самите работници, които са положителни, ще бъдат на домашна изолация 28 дни под наблюдението на техните лични лекари“, каза тя.

Очаква се утре директорите на здравните инспекции на трите съседни области Смолян, Благоевград и Пазарджик да се срещнат с главния държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, за да се вземат общи противоепидемични мерки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене