Ангел Джамбазки: Начинът за излизане от кризата е чрез насърчаване на производството

Евродепутатът от делегацията на ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП Ангел Джамбазки пред в. „Строител“ – След COVID – 19 – възстановяване поколение на ЕС:

Представеният план е дискриминиращ, неясен и доказва, че управляващата коалиция не може да реагира адекватно на кризата. На първо място е заложено държавите, които са в еврозоната, да получат по-голяма помощ. Това поставя страни като България, Полша, Унгария, Чехия и други на втори план. Можем да го наречем втора скорост. Освен това в плана отново се набляга най-вече на Зеления пакт и цифровизацията. За мен това е неприемливо. Във време, в което стотици хиляди остават без поминък, бизнеси, градени с години, фалират, ние продължаваме процес, който вероятно би довел до загуба на още работни места. Видяхме, че изнесените в Китай производства трябва да се върнат в Европа. Според мен това е начинът за излизане от кризата чрез насърчаване на производството.

Считам, че 15-те млрд. евро, които страната ни би получила, са крайно недостатъчни, но нека да не забравяме, че това не е безвъзмездна помощ. Това е заем, който всички ние ще плащаме. Загубите от кризата може и да надхвърлят тази сума, затова трябва внимателно да инвестираме тези пари. Безспорно най-засегнати са сектори като транспорт, производства, обслужващи западни компании, туризъм и ресторантьорство. Подкрепа трябва да има за всички, не трябва да фаворизираме един или друг бранш.

По време на дебата в залата на ЕП се чуха призиви Съветът на ЕС да приеме новата МФР с квалифицирано мнозинство, за да не остане ЕС „заложник на четири държави членки, които предпочитат националния отговор пред европейския“. Това показва, че се бърза, но моята прогноза е, че споразумение между ЕП, ЕК и Съвета ще има най-рано в края на септември.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене